• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

05.06.2023

10:42

Tamo gde prestaje Evropa, a počinje Azija: Ovo je najlepša plaža egejske obale, recept za uspeh im je 3S

Informer

Društvo

Tamo gde prestaje Evropa, a počinje Azija: Ovo je najlepša plaža egejske obale, recept za uspeh im je 3S

Podeli vest

Kako smo se i sami uverili tokom boravka u Turskoj, Izmir je jedan od najlepših gradova za doživljaj istorije, modernog stila, ali i gastronomije. Rekli bismo da je recept za to prisustvo sva tri faktora dobrog turizma- 3S ( sea, sun, sand/more, sunce, pesak). Zbog prelepog mora, plaža i bistre vode turisti iz Srbije sve češće biraju baš ovu destinaciju za svoj odmor.

Od lokalnih turističkih vodiča se saznaje da ovaj deo mora nije omiljen građanima Srbije samo zbog 3S turizma već i zbog nekih sportskih aktivnosti, poput jedrenja na dasci.

Grad je takođe poznat po svojoj kuhiji. Turisti mogu da probaju širok izbor povrća, začinskog bilja, sve vrste morskih plodova i ulične hrane.

Foto: Informer

Drevna Smirna kako je ranije bio naziv ovog grada, jedan je od najstarijih gradova u Turskoj sa kontinuiranim naseljavanjem već 8.500 godina. Jedna od legendi Izmira kaže da je amazonska kraljica Smirna osnovala grad. Grad datira iz trećeg milenijuma pre nove ere i bio je jedna od najnaprednijih civilizacija svog vremena, zajedno sa drevnom Trojom u zapadnoj Anadoliji.

Izmir je bio o ostao centar turizma i zabave. Palme zaklanjaju njegove ulice, trotoari su čisti, a kuće elegantne. Obala grada vrvi od ljudi koji uživaju u lokalnim specijalitetima, kafićima... Kao lučki grad, nema u svom jezgru plaže na kojima biste mogli da se kupate, ali zato nedaleko od njega je ona koja razdvaja Evropu i Aziju (ili spaja, ako vam je draže).

Foto: Informer

Reč je o plaži koja se nalazi u mestu Česme do koje se stiže za oko sat vremena. Smešteno na istoimenom poluostrvu, letovalište je poznato samo po fenomenalnim plažama i odličnim hotelima, ali i  brojnim termomineralnim izvorima. Nedavno je predloženo i geotermalno istraživanje u okrugu Česme, a procenjuje se da je projekat vredan 250.000 dolara.

Preporučuje se za porodice sa malom decom, kao i za ljubitelje surfovanja i za ljubitelje ronjenja. Gradska plaža Ilidža, duga je i prekrivena peskom, te je često izbor upravo tih turista.

Ljubitelji surfovanja i jedrenja na dasci mogu da uživaju na plaži Pirlaka, dugoj oko 750 metara, koja se nalazi u blizini letovališta.

Još jedna od poznatijih plaža je Altinkum, za koju se često navodi i da je najlepša u letovalištu. Pa možda čak i na celoj egejskoj obali ove zemlje.

Foto: Informer

Oko 8 kilometara dalje, tu je mondensko letovalište Alačati. Poznato je po arhitekturi u tradicionalnom stilu, koja je prilično dobro očuvana. U obnovljenim građevinama sada se uglavnom nalaze manji hoteli i različiti ugostiteljski objekti, što doprinosti osećaju autentičnosti i privlači mnoge turiste iz celog sveta.

Sa razlogom se boemi, ljubitelji dobre kapljice i ukusne hrane, ali i svi koji uživaju u onim malim stvarima, odlučuju da letuju baš ovde. 

Takođe, to je jedan od najstarijih gradova u zemlji, a postao je jedno od najpopularnijih letovališta u Turskoj poslednjih godina zahvaljujući svojim netaknutim plažama i turskom šarmu. Alačatı je odlična destinacija za jednodnevni izlet gde možete provesti nekoliko sati u razgledanju, kupovini i isprobavanju lokalnih ukusa. U selu se održavaju brojni kulinarski događaji, posebno Herb Festival.

Alačati je veliki centar za jedrenje na dasci zbog vetra. Upravo ćete videti i vetrenjače koje se prostiru brdima iznad Alačatija, a neke su pretvorene i u kafiće.

I ono što turiste već odavno zanima - tamo se najčešće iznajmljuju vile za snimanje popularnih turskih serija koje se emituju i u Srbiji. Skrivene u zelenilu, plene tek po kojim obrisima po kojima biste mogli zaključiti o kakvoj velelepnoj kući se tačno radi.

Kvadrat je ovde prilično skup. Kako nam kažu, bez pola miliona ne mislite o kući u ovom regionu.

Ukoliko želite da posetite Izmir, sada imate i direktne letove. Er Srbija leti dva puta nedeljno, svake srede i subote, a oko uslova putovanja možete da se informišete i na zvaničnom sajtu Ambasade Republike Turske u Srbiji. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija