• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.06.2023

22:30

KOLIKO KOŠTA GROMOBRAN U SRBIJI? Kada nevreme krene, za kuću je jedina zaštita - a cena mu nije mala!

Društvo

KOLIKO KOŠTA GROMOBRAN U SRBIJI? Kada nevreme krene, za kuću je jedina zaštita - a cena mu nije mala!

Podeli vest

Stiglo je snažno nevreme u Srbiju koje je pratila kiša, vetar i snažna grmljavima. Jedina zaštita kuće kada je nevreme jeste gromobran koji može da vas zaštiti od snažnih udara gromova.

Cena izrade i postavljanja gromobrana na krovu prosečne porodične kuće iznosi između 500 i 850 evra, piše CCTV.

Šta je gromobran?

Gromobran izgleda kao metalna šipka i obično je na vrhu visokih objekata i baš je napravljen od metala kako bi privukao grom da udari tu, a ne negde pored. Postavlja se na krov zgrade ili kuće, i služi da grom ne udari negde sa strane, u na primer, dimnjak. Prilikom udara groma, ovaj uređaj struju iz groma sprovodi do zemlje, i samim tim ne ostavlja nikakve posledice iza sebe.

Takođe, kako se navodi, gromobran se, međutim, mora i redovno održavati, jer može da dođe do kvara, naročito nakon udara groma. Preporučuje se da na pet godina budu redovne kontrole i to bi koštalo otprilike oko 180 evra.

Foto: Shutterstock

Gromobran je jedini pravi izbor u zaštiti protiv gromova

Gromobrani na zgradama

Uglavnom gromobrani bi trebalo da postoje na svim zgradama i upravnici zgrada su ti koji vode računa o tome. Cena gromobrana zavisi od vrste zgrade, njene veličine i instalacije. Cene se kreću od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada dinara.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija