• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Objektiv.rs

26.06.2023

14:06

PRETE NAM VIRUSI GORI OD KORONE? Srbiju čeka pakleno leto, evo da li je to RAZLOG ZA BRIGU

Informer

Društvo

PRETE NAM VIRUSI GORI OD KORONE? Srbiju čeka pakleno leto, evo da li je to RAZLOG ZA BRIGU

Podeli vest

Pojava koronavirusa 2020. godine praktično je bacila u senku ostale zarazne bolesti.

Ipak, nakon proglašenja kraja pandemije, sve se vraća na staro, ako ne i na gore, upozorili su stručnjaci. Tako su umesto tipične sezone gripa, Sjedinjene Američke Države “preplavljene” stertokokama, respiratornim infekcijama i enterovirusima. Nedavno su Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prijavili i prolećni porast humanog metapneumovirusa (HMPV), što je aktiviralo alarm kod lekara, ali i pacijenata.

HMPV

Ovaj virus povezan je sa Respiratornim sincicijalnim virusom (RSV) i obično se širi kašljanjem, kijanjem ili u kontaktu sa kontaminiranom površinom.

"Videli smo gomilu zaraženih HMPV-om, ali uglavnom su u pitanju blaži oblici infekcije" kaže Badi Krič, stručnjak za pedijatrijske zarazne bolesti u medicinskom centru u Tenesiju.

Specijalista za zarazne bolesti na klinici u Klivlendu Entoni Leng rekao je da se nada "dosadnom letu", iako budućnost ne može da se predvidi.

Iako se čini da se zdravstvena situacija u Sjedinjenim Američkim Državama stabilizovala, leto tek počinje. Porast zaraženih drugim virusima zabrinuo je stručnjake za zarazne bolesti.

Foto: Shutterstock

Koronavirus

Nemoguće je znati tačan broj zaraženih od koronavirusa. Takođe, stručnjaci smatraju da je prerano znati da li će ti slučajevi dovesti do novog talasa ove teške bolesti. Dolazak leta, odnosno porasta temperature, samo će dovesti do većeg broja zaraženih.

- Kad god ste zajedno sa nekim u zatvorenom ili otvorenom prostoru, a neko ima virus, lako se širi - rekla je Džodi Gest, profesorka epidemiologije na Univerzitetu u Atlanti.

Dobra vest je došlo na naglog opadanja hospitalizovanih od korone.

Enterovirusi

Izraz koji se koristi za mnoga oboljenja, čak i kada je u pitanju tipična letnja prehlada. Ovi virusi se obično šire kašljem i kijanjem.

Zaraženi uglavnom imaju blaži oblik infekcije, a izazvaju niz simptoma, uključujući osip, groznicu, gubitak apetita i bol u grlu.

- To je virus koji očekujemo da vidimo tokom leta- rekla je Amina Ahmed, načelnica pedijatrije dečijoj bolnici Severnoj Karolini.

Ovi virusi mogu da imaju ozbiljni oblik samo u retkim slučajevima, gde pacijenti, uglavnom deca, razvijaju neobičnu slabost u rukama ili nogama.

Lajmska bolest, norovirus i ostale bolesti koje prenose insekti

Bube u različitim delovima sveta mogu biti prenosioci raznih bolesti.

Foto: Freepik.com

Norovirus može da izazove povraćanje i dijareju koja traje danima. Mnoge od ovih bolesti šire se na sličan način – kontakt sa kontaminiranim površinama.

Komarci u tropskoj klimi mogu preneti bolesti kao što su groznica Zapadnog Nila, Denga groznica i malarija.

Lajmsku bolest prenose krpelju i vrhunac zaraze je letnji period. Svake godine u Sjedinjenim Američkim Državama od ove bolesti oboli najmanje 30.000 ljudi. Lekari su upozorili da raste i broj obolelih od babezioze, koju takođe prenose krpelji. Simptomi ove bolesti su groznica, osećaj jeza, glavobolja, malaksalost, mučnina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija