• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.06.2023

09:07

Na ovo se čekalo tri decenije: Obilaznica od Straževice do Bubanj Potoka otvorena za saobraćaj

Zoran Sinko

Društvo

Na ovo se čekalo tri decenije: Obilaznica od Straževice do Bubanj Potoka otvorena za saobraćaj

Podeli vest

Deo obilaznice oko Beograda od Straževice do Bubanj Potoka otvoren je za saobraćaj u 9 sati. Od danas oko Beograda - 47 kilometara auto-puta.

Obilaznicom oko Beograda, od Dobanovačke petlje do Bubanj Potoka, od danas će se moći za manje od pola sata, u šest saobraćajnih traka.

Poslednja deonica obilaznice svečano je otvorena juče uz prisustvo državnog vrha.

- Ponosan sam zbog svega što je urađeno, i zbog onoga što dolazi... Ljudi će moći da vide celu trasu, to je veličanstveno, prošao sam i helikopterom da to vidim, divno izgleda - rekao je predsednik Aleksandar Vučić na otvaranju saobraćajnice.

Govoreći o daljim potezima vezanim za izgradnju obilaznice, on je rekao da je na redu eksproprijacija zemljišta.

O obilaznici

Obilaznica je projektovana i odobrena davne 1972., u vreme Josipa Broza Tita, a gradnja je počela 1991, u vreme Slobodana Miloševića.

Nije se, međutim, tih ratnih devedesetih daleko odmaklo. Ali i posle 2000. nastavljeno je u sporom ritmu. Naime, do septembra 2008. gradilo se, u proseku, tek kilometar godišnje. Takvim tempom, obilaznicom od Batajnice do Bubanj potoka bilo bi moguće doći tek 2031.

Međutim, na Vidovdan, otvorena je poslednja deonica obilaznice, Sektor 6, od tunela Straževica do petlje Bubanj potok, čime je kompletiran Koridor 10. U prisustvu predsednika Aleksandra Vučića, na čije je insistiranje posao ubrzan da bi bio okončan višedecenijski san graditelja

 

Od danas vozači će od Batajnice do Bubanj potoka stizati za samo 23 minuta.

Ovo nije kraj. Planira se i izgradnja nastavka obilaznice, tzv. sektora C, od Bubanj potoka do Vinče i Pančeva, uključujući i novi most preko Dunava, čime će cela obilaznica biti duga oko 69 kilometara. Radovi bi trebalo da počnu tokom sledeće godine, budući da se očekuje da projekti budu završeni na proleće. Prvo će se, kako je najavljeno, raditi tuneli, pa most, a onda auto-put između.

Šest traka

47,4 km dužina
3,75 m širina svake od četiri saobraćajne trake
3 m širina obe zaustavne trake
4 m razdelna traka

Najduži tuneli

665 m Lipak
699 m Železnik
772 m Straževica
360 m Beli potok

Najduži mostovi

1.965 m Most preko Save
408 m Sveta Petka
406 m Železnička reka
571 m Kijevski potok
597 m Topčiderska dolina
430 m Most preko železničke pruge


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija