• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

01.07.2023

07:30

Rate kredita u evrima skočile za 60%! Stambene pozajmice u Srbiji poskupele osmi put za godinu dana

Informer

Društvo

Rate kredita u evrima skočile za 60%! Stambene pozajmice u Srbiji poskupele osmi put za godinu dana

Podeli vest

Oni koji su pre 12 meseci ratu plaćali oko 290 evra sada će morati da izdvoje čak 445, dok je onima koji su od banke pozajmili 80.000 evra rata za godinu dana skočila sa 400 na 620 evra.

Rate kredita vezanih za evro od danas poskupljuju osmi puta za godinu dana i veće su u proseku za 60 odsto. Evropska centralna banka opet je podigla referentnu kamatnu stopu, što se direktno odražava na sve one koji imaju pozajmice u evropskoj valuti sa promenljivom kamatom.

Tako će oni koji su pre 12 meseci ratu plaćali oko 290 evra sada morati da izdvoje čak 445 evra (primer pozajmice od 50.000 evra), dok je onima koji su od banke pozajmili 80.000 evra rata za godinu dana skočila sa 400 na 620 evra.

Kamatne stope sada su veće nego što su bile u vreme svetske ekonomske krize 2008. godine, a stručnjaci prognoziraju da bi njihov rast mogao biti zaustavljen tek krajem naredne godine, kao i da nikada više evropska referentna kamatna stopa neće biti u minusu kao pre godinu dana.
Poznavaoci prilika saglasni su da će banke podizati kamate i u narednih godinu dana zbog inflacije u Evropi.

Mirovanje kamate

Bankar i finansijski konsultant Vladimir Vasić veruje da je ovo pretposlednje ili možda čak i poslednje podizanje kamatne stope u "bližoj budućnosti" i da će jedno vreme ona mirovati.

- Rast kamatne stope svakako se odražava na euribor i sve one ljude koji su uzeli kredite izražene u evrima, koji kod nas čine čak 70 odsto ukupnih pozajmica od banke. Podizanje referentne kamatne stope ne znači nužno da će euribor odmah reagovati, ali neki korisnici će već ovog meseca dobiti uvećanu ratu stambenog kredita. Kada će im uvećana rata stići na naplatu, zavisi od toga kada su uzeli kredit i da li im se obračunava tromesečni ili šestomesečni euribor - objašnjava Vasić.

Kako je naveo, najveće povećanje će osetiti oni koji su uzeli "sveže kredite", pre godinu ili dve. Razlog je taj što nisu počeli da otplaćuju bar deo glavnice, već trenutno vraćaju samo kamatu. Na one koji su kredit uzeli pre deset i više godina uticaj promene euribora je manji, pa će im samim tim i rate manje porasti.

Foto: printscreen TV Prva

Vladimir Vasić o skoku rata stambenih kredita

- Verujem da ćemo do kraja sledeće godine i mi koji imamo kredite indeksirane u evrima dobiti malo povoljniji vetar u leđa i da će taj euribor da se spušta, ali sam ubeđen da on više neće biti negativan kao što je bio sedam-osam godina. To nije tipična ekonomska kategorija, ne možete da dajete nekome novac a da nema cenu - objasnio je Vasić.

Tražite olakšice

Dejan Gavrilović iz Udruženja za zaštitu bankarskih klijenata "Efektiva" takođe navodi da će euribor teško ponovo otići u minus.

- Građani koji otplaćuju stambene kredite bolje da se ne nadaju pojeftinjenju kamata. Ali takođe, sa druge strane, ne bi trebalo da se ode u drugi ekstrem sa preteranim povećanjem ove kamatne stope - kaže Gavrilović i dodaje:

- Dužnici sada ne mogu baš ništa da urade po pitanju ovih kamata. Mogu samo da plaćaju rate ili da ih ne plaćaju, pa da im banke uzmu stan.

Na pitanje kako korisnici kredita mogu da olakšaju otplatu, Gavrilović kaže:

- Ako kamate budu drastičnije rasle, možda država može da donese neke mere kao u slučaju kredita u švajcarskim francima. U slučaju da ljudi upadnu u probleme i ne mogu redovno da plaćaju rate banke mogu da ponude reprogram. Ali to uglavnom znači produženje roka otplate, a ne smanjenje kamatnih stopa. To smanji ratu, ali na kraju kredit bude skuplji jer se plati veća kamata banci.

Primer rasta rate u proteklih godinu dana


STAMBENI KREDIT OD 50.000 EVRA
Rok otplate: 300 meseci

Rata u junu 2022: 290 evra
Rata u septembru 2022: 344 evra
Rata u decembru 2022: 365 evra
Rata u martu 2023: 390 evra
Rata u aprilu 2023: 403 evra
Rata u julu 2023: 445 evra
RATA POVEĆANA ZA 155 evra

 

STAMBENI KREDIT OD 80.000 EVRA
Rok otplate: 300 meseci

Rata u junu 2022: 400 evra
Rata u septembru 2022: 491 evro
Rata u decembru 2022: 531 evro
Rata u martu 2023: 567 evra
Rata u aprilu 2023: 580 evra
Rata u junu 2023: 605 evra
Rata u julu 2023: 620 evra
RATA POVEĆANA ZA: 220 evra

 

Saveti građanima
* budite oprezni kod uzimanja kredita u evrima
* probajte da sa bankom dogovorite produženje roka otplate
* probajte da sa bankom dogovorite smanjenje marže


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51