• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

05.07.2023

14:29

Stiže "Lucifer" iz Afrike! Posle pljuskova i grada, temperature i 40 stepeni!

Pixabay

Društvo

Stiže "Lucifer" iz Afrike! Posle pljuskova i grada, temperature i 40 stepeni!

Podeli vest

Meteorolog Ivan Ristić kaže da nam sledeće nedelje stiže pravi afrički talas i donosi nam temperature do 37 stepeni, dok nas krajem meseca čeka čak do 40 stepeni!

Leto je uveliko počelo po svim kriterijumima-meteorološkim, kalendarskim, ali i kada su vremenski uslovi u pitanju. Imali smo prvi toplotni talas, veoma visoke temperature, ali i letnje pljuskove i oluje praćene nepogodama, kao i poplave.

Narednih dana očekujemo smenu sunčanih i oblačnih intervala, promenljivo i nestabilno vreme. Do vikenda biće uslova za kišu i pljuskove sa grmljavinom, koji lokalno mogu biti obilniji i praćeni nepogodama i gradom. Za vikend doći će do stabilizacije vremena, prestanka padavina i razvedravanja. Vetar slab u drugoj polovini nedelje povremeno umeren severozapadni. Tokom ove nedelje zadržaće se umereno toplo letnje vreme sa najnižom jutarnjom od 14°C do 19°C a najvišom dnevnom od 27°C do 32°C – kaže Ristić i dodaje:

Početkom sledeće sedmice u naše predele stiže nešto topliji vazduh iz oblasti Afrike i donosi novi toplotni talas i utisak pravog letnjeg vremena, sa maksimalnom temperaturom od 32°C do 37°C.

Foto: E - Stock, Tanjug

 

Prema njegovim rečima u drugoj polovini jula uticaj afričkog anticiklona na vreme u Srbiji biće sve jači.

Ovo jezgro vrelog afričkog vazduha, nazvano Lucifer, podići će temperaturu u našoj zemlji oko 20. jula i do 40°C, pa tih dana očekujemo pravu letnju žegu. Prema sadašnjim prognozama, Lucifer će na vremenske prilike u našoj zemlji uticati do 26. jula, kada očekujemo i kraj tog toplotnog talasa – ističe Ristić.

Dodaje i da gde ima visokih temperatura i dosta vlage, postoji i rizik od nastanka vremenskih nepogoda.

Sa porastom toplote u atmosferi, raste i energija potrebna za razvoj olujnih ćelija, koje se mogu prostirati i do 10-15km u visinu. Ono što se dešava jeste da, na samom kraju toplotnog talasa, velika količina toplote i vlage stacionira u nižim slojevima atmosfere. 

Sa prvim prilivom nešto svežijeg i manje stabilnog vazduha, taj topao vazduh se podiže i dolazi do oluja praćenih grmljavinom, često nepogodama i gradom.

Dakle, prema trenutnim dugoročnim prognozama, u julu možemo očekivati natprosečne temperature u okviru toplotnih talasa, ali neće izostati ni ekstremne vremenske pojave poput oluja sa grmljavinom i nepogodama – zaključio je Ristić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija