• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

16.07.2023

18:07

(FOTO) "Da naše sačuvamo od zaborava" Selaković otkrio spomenik srpskim zarobljenicima i vojnicima u Kastelanu

tanjug

Društvo

(FOTO) "Da naše sačuvamo od zaborava" Selaković otkrio spomenik srpskim zarobljenicima i vojnicima u Kastelanu

Podeli vest

Spomenik srpskim zarobljenicima i vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu na teritoriji Trentina, otrkiven je danas u italijanskom mestu Kastelan, a tom svečanom činu prisustvovao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

- Danas smo na srpskom groblju podigli spomenik u koji smo uklesali reči da naše borce sačuvamo od zaborava. Do prošle godine mi u Srbiji nismo znali za Srpsku stazu, nismo znali za srpsko groblje, ali su dvojica Italijana Mauricio i Klaudio, dvojica istoričara, članova lokalnog istorijskog društva, sačuvali tu priču od zaborava - rekao je ministar prilikom otkrivanja spomenika srpskim zarobljenicima i vojnicima. Selaković je, kako se navodi u saopštenju ministarstva, naglasio da su Mauricio i Klaudio metal detektorom obavili istraživanje na lokaciji Srpskog groblja i po nađenim novčićima, tokama od kaiševa, dugmićima utvrdili da su to bili srpski vojnici.

Foto: tanjug

Kastelan, odavanje počasti srpskim zarobljenicima i vojnicima

Spomenik na Srpskom groblju nadomak mesta Kastelano postavilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije uz podršku italijanske regije Trentino Alto Adiđe i Opštine Vila Lagarina.

Selaković je rekao da je seoce Kastelano, koje danas ima svega 800 žitelja, bilo mesto robovanja za stotine Srba tokom Prvog svetskog rata.

- Stotine njih su tu ostavili živote. Tu se nalaze planinski vrhovi od 2.059 metara, ispod njih je danas otkrivena tabla sa nazivom 'Srpske staze'. To je staza kojom su išli Srbi kao vojnici, zarobljeni na teritoriji Kraljevine Srbije, ali i Srbi iz BiH, Like, Severne Dalmacije, koji su bili zarobljeni tokom rata i osuđeni na prinudan rad samo zato što su pripadali srpskom narodu - istakao je Selaković.

Objašnjavajući zašto je Roverto, grad koji se nalazi u neposredoj blizini, grad mira, Selaković je naveo da u Rovertu, postoji spomen kosturnica sa 22.000 austrougarskih, italijanskih i čehoslovačkih vojnika iz Prvog svetskog rata.

U Rovertu se nalazi, kako je dodao, i veliko zvono napravljeno 1924. godine, koje nosi naziv "Marija Dolores'.

- To zvono, izliveno od topovskih cevi svake vojske učesnice u Prvom svetskom ratu, pa i vojske Kraljevine Srbije, u čast svih izginulih u ratovima svake nedelje zvoni sto puta - objasnio je Selaković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Gojković i Selaković: Obnavljajući Hilandar obnavljamo Srbiju! (FOTO/VIDEO)
Društvo

Gojković i Selaković: Obnavljajući Hilandar obnavljamo Srbiju! (FOTO/VIDEO)

Komisija za Hilandar održala je danas sednicu u manastiru Kakovo i razmotrila dosadašnji tok radova na rekonstrukciji manastira Hilandar, postradalog u požaru 2004. godine, i utvrdila dalju dinamiku radova tokom ove godine i planove za naredni period, kao i aktuelna pitanja u okviru rekonstrukcije ovog manastira, jednog od najznačajnijih središta srpske kulture i duhovnosti.

03.07.2023

14:21

sledeća vest

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)
Hronika

Muljala sa kladioničarskim tiketima pala i ona i njeni saučesnici! Menjali kodove zgrnuli milione (FOTO)

Operativci kriminalističke policije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili su A. S. (26), zaposlenu u jednom privrednom društvu za proizvodnju digitalnih igara, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, kao i P. S. (26) i D. S. (26) koji se terete za isto delo u pomaganju.

02.07.2024

08:55

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija