• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.07.2023

12:17

Javna rasprava o pripremi Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama

Slobodan Miljević

Društvo

Javna rasprava o pripremi Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama

Podeli vest

Vlada Srbije pripremila je Nacrt zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama.

Saopštenje prenosimo u celosti: 

"Nakon nezapamćenih tragedija koje su potresle čitavu zemlju početkom maja, Vlada Republike Srbije sistemski je pristupila analizi važećih zakona, podzakonskih akata i svih ostalih propisa koji uređuju oblast mentalog zdravlja. Ti događaji ukazali su na neophodnost promene našeg zakonskog okvira, kako bi država imala upotrebljive mehanizme za adekvatno i pravovremeno reagovanje. Sve državne institucije su se javno obavezale da će preduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi se događaji makar i slični ovima predupredili, a oni koji su se već dogodili bili tretirani na adekvatan način.


Jedna od stvari koju je Vlada Srbije pripremila jeste Nacrt zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, za koji verujemo da će unaprediti zaštitu tih lica i učiniti čitav sistem sigurnijim i efikasnijim.


U postupku pripreme Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, Ministarstvo zdravlja će do 9. avgusta sprovoditi javnu raspravu o ovom Nacrtu.
Tekst Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama objavljen je na internet stranici Ministarstva zdravlja https://www.zdravlje.gov.rs/ i na portalu https://ekonsultacije.gov.rs/ . 


Ovim putem pozivamo stručnu javnost i sve zainteresovane da učestvuju u raspravi i svojim komentarima i predlozima doprinesu što kvalitetnijem finalnom nacrtu zakona, koji je u interesu svih građana. Komentari i predlozi mogu se dostaviti putem mejl adrese mentalnozdravlje@zdravlje.gov.rs .


Javnu raspravu u vidu okruglog stola Ministarstvo zdravlja organizuje u petak, 28. jula u zgradi Palata Srbija, sala 368 (Bulevar Mihajla Pupina 2) sa početkom u 10 časova. Prisustvo medija i pravovremeno i tačno informisanje javnosti o ovom nacrtu zakona je takođe od izuzetnog značaja, te stoga pozivamo i sve medije da prisustvuju javnoj raspravi u Palati Srbija u petak.


Ministarstvo zdravlja veruje da će kroz otvorenu diskusiju u javnom prostoru, ali i svesrdnu pomoć kolega, stručnih lica i udruženja koja se bave ovom oblašću, uspeti da izradi dobar Nacrta zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama, te da će se, pred poslanicima, unapređen nacrt naći na usvajanju u bliskoj budućnosti".
Beograd,
26. jul 2023. godine 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Još jedna pomoć države! Nova radna mesta za ovu grupu građana
Društvo

Još jedna pomoć države! Nova radna mesta za ovu grupu građana

U skladu sa donetim akcionim planom, koji je sastavni deo Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na teritoriji grada, Sekretarijat za zdravstvo obezbedio je u ovoj godini plate za radno angažovanje tri zdravstvene medijatorke za romsku populaciju, za Surčin, Voždovac i Zemun

06.07.2023

12:38

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija