• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Olga Gracun

16.08.2023

18:05

Školski "udar" na kućni budžet! Evo koliko košta "minimalac" za opremanje đaka!

profimedia/Shutterstock

Društvo

Školski "udar" na kućni budžet! Evo koliko košta "minimalac" za opremanje đaka!

Podeli vest

Nakon letnjih odmora i raspusta bliži se 1. septembar i polazak đaka u školu, a roditelje čeka veliki udar na kućni budžet zbog kupovine osnovnih potrepština za školske dane.

Pred svaki početak školske godine, roditelji se susreću sa neizbežnim troškovima, koji podrazumevaju kupovinu novih knjiga, opreme i pribora usled početka školske godine, što može predstavljati veliki udar na kućni budžet. 

Pored osnovnih troškova, koji podrazumevaju knjige i školski pribor, roditelji moraju dodatno opremiti decu, kupovinom ranca, opreme za fizičko, pribor za slikanje i lektire. 

Računica troškova

Svi učenici osnovnih i srednjih škola u Beogradu dobiće komplet besplatnih udžbenika na poklon od svog Grada, počevši od septembra 2023. godine.

U ostalim krajevima Srbije, najveći i neizbežni trošak opremanja đaka za školu je kupovina udžbenika. Cene pojedinačnih udžbenika za đake od 1. do 4. razreda osnovnih škola kreće se od 400 do 1.250 dinara, dok za radne sveske treba izdvojiti od 550 do 1.500 dinara. Cena kompleta udžbenika za prvi razred u proseku košta oko 8.000 dinara.

Foto: informer.rs

 

Za komplet udžbenika učenika od 5. do 8. razreda potrebno je izdvojiti od 18.000 do 20.000 dinara, a u tu cenu nisu uračunati atlas iz istorije (600 dinara) i geografije (1.000 dinara), materijali iz tehničkog (oko 1.300 dinara - zavisno od proizvođača) i i komplet lektira, čija je cena do 1.300 dinara, zavisno od izdanja.

Pored udžbenika neophodan je pribor za likovnu kulturu, te je potrebno kupiti drvene bojice, flomastere, blok, četkice i drugi neophodan materijal, za šta je potrebno izdvojiti minium još hiljadu dinara.

Oprema za likovnu kulturu

 
  najniža cena (RSD) najviša cena (RSD)
Blok za crtanje 60 340
Kesa za blok 80 120
Tempere / vodene boje 130 550
Kolaž-papir 80 270
Komplet četkica  120 760
Drvene bojice 90 1210
Voštane boje 70 540
Flomasteri/markeri 90 680

 

Pribor za pisanje i praćene nastave podrazumeva obavezne obične grafitne olovke, minarice, hemijske olovke, sveske, penkala, mastilo, gumicu za brisanje, rezač i pernicu. Takođe, za matematiku učeniku je neophodan i komplet lenjira, kao i šestar.

Foto: printscreen

 

Dodatna neophodna oprema

 
  najniža cena (RSD) najviša cena (RSD)
Grafitna olovka 25 200
Minarica - tehnička olovka 160 340
Hemijska olovka     35 360
Sveska 45 110
Sveska A4 - tvrd povez 140 650
Penkalo 990 1.700
Mastilo 85 370
Gumica 30 190
Rezač 80 210
Pernica (prazna) 160 340
Pernica (opremljena)  350 2.500
Lenjiri (komplet) 100 230
Ranac 2.500 20.000
Šestar 80 440

Pored navedenih troškova, oprema za fizičko je neophodna, tako da roditelji i tu moraju da izdvoje određen iznos kako bi njihovo dete imalo sve potrebno za obavljanje aktivnosti na ovom času. Oprema za fizičko podrazumeva patike, belu majicu, crni šorc, trenerku, helanke i vreću za opremu. Cene patika se kreću od tri do 10.000, dok majice i šorcevi mogu da se nađu u kompletu do 1.000 dinara.

Prema ovim cenama, osnovna oprema za đaka prvaka, bez kompleta udžbenika iznosi minimalno 9.000 dinara, a može da vas košta i do 31.000 dinara.

Užina poseban trošak

Za decu koja se odluče da užinaju u sklopu škole roditelji treba svakog meseca da izdvoje i oko 1.500 dinara. Međutim, ukoliko se odluče za samostalno donošenje užine, roditelji će verovatno morati da odvoje nešto više para za hranu svog đaka.

Foto: Shutterstock

 

Takođe, tokom godine roditelji imaju i dodatni udar na džep, a to su izleti i ekskurzije. Pre svega oni predstavljaju avanturu za svako dete, a cilj ovih putovanja je i učenje novih stvari i obilazak različitih znamenitosti i kulturnih ustanova, a sve to dodatno košta. Tako cena za tri noćenja na nekoj planini u Srbiji košta do 150 evra, dok su cene jednodnevnih izleta od 3.000 do 5.000 dinara.

Za početak nove školske godine izdvaja se novac i za novu garderobu, trenerke, cipele, dukseve, kao i određenih zanimljivosi koje su trenutno aktuelne među decom.

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija