• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jutarnji list

26.08.2023

18:44

Stiže nam opasni fenomen! "El Ninjo" ruši sve temperaturne rekorde - Evo čega se naučnici najviše plaše!

Shutterstock/Beta

Društvo

Stiže nam opasni fenomen! "El Ninjo" ruši sve temperaturne rekorde - Evo čega se naučnici najviše plaše!

Podeli vest

Prirodni klimatološki fenomen El Ninjo počeo je u Tihom okeanu, saopštila je američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Naučnici veruju da će zbog njega 2024. godina biti najtoplija u istoriji i da bi mogao doneti sušu Australiji i delovima Azije, ali i više kiše na jugu SAD-a i oslabiti monsun u Indiji. Taj fenomen takođe pogoršava uslove suše u Africi.

- U zavisnosti od svoje snage, El Ninjo može izazvati niz uticaja, kao što je povećanje rizika od obilnih padavina i suše na određenim lokacijama širom sveta. Klimatske promene mogu da pogoršaju ili ublaže određene uticaje povezane sa El Ninjom. On može dovesti i do novih temperaturnih rekorda - rekla je klimatološkinja Mišel L'Hereiz iz NOAA za BBC.

La Ninja

Fenomen El Ninja prvi su primetili peruanski ribari daleke 1600. godine, kada su uvideli da su tople vode dostigle vrhunac u blizini Amerike u decembru. Događaj su nazvali "El Ninjo de Navidad", što na španskom znači Dete Hristos.

- Reč je o pozitivnim anomalijama temperature mora, za koje je primećeno da se najčešće javljaju oko Božića, pre svega na obalama Ekvadora i Perua, a mogu da traju i nekoliko meseci. Zbog povećanja temperature mora, količina ribe se smanjuje. Ove anomalije, osim lokalno duž obale Južne Amerike, mogu se proširiti i mnogo dalje, u centralni Pacifik - objasnila je Lidija Srnec, hrvatski klimatolog.

Foto: Zoran Sinko

 

Suprotan klimatski fenomen je La Ninja, što na španskom znači devojčica. Tokom La Ninje, vetrovi duvaju velikom snagom po celom Tihom okeanu. Istovremeno guraju površinski sloj okeana niz vetar i izazivaju uzlaznu struju u moru i snižavanje površinske temperature u centralnom i istočnom delu Tihog okeana, piše Jutarnji list.

La Ninja se ređe pojavljuje od El Ninja

​El Ninjo i La Ninja se obično javljaju svake dve do sedam godina i obično traju devet do 12 meseci. Oni se ne smenjuju striktno periodično: događaji La Ninja su ređi od El Ninja.

Između 2020. i 2022. godine, severna hemisfera je imala tri epizode ​​La Ninje zaredom. Tokom ​​delovanja El Ninja globalne temperature rastu za oko 0,2 stepena Celzijusa, a tokom La Ninje padaju za oko 0,2 stepena Celzijusa, saopštila je britanska meteorološka služba.

- Sada je El Ninjo u usponu, ali zaista izgleda da će dostići vrhunac krajem ove godine. Novi globalni temperaturni rekord 2024. je definitivno verovatan i zavisi od toga koliko je jak ovaj El Ninjo - rekao je za Bi-Bi-Si Adam Skejf, šef dugoročne prognoze u Met Office-u.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)
Live TV

Perfidne igre Zapada sa Rusijom su razotkrivene! Obmanuli Putina u Minhenu, a Zelenskom učinili medveđu uslugu! (VIDEO)

U parku pobede u Moskvi otvorena izložba oružja zaplenjenog oružja. Iz ugla zapadnih medija, Rusi ismevaju NATO. Za to vreme, rat u Ukrajini intenzivno se vodi bez nade za skorašnji mir. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Putem vajber uključenja, uživo u program uključio se i novnar i ratni reporter Danijel Simić koji je govorio o tome kako trenutno izgleda front kod Časovog Jara.

01.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija