• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.09.2023

09:00

Sunoko ove godine prerađuje 1,8 miliona tona šećerne repe

Sunoko

Društvo

Sunoko ove godine prerađuje 1,8 miliona tona šećerne repe

Podeli vest

Kompanija Sunoko, članica MK Group, započela je novu kampanju prerade šećerne repe.

Ove godine očekuje se prerada 1,8 miliona tona šećerne repe i proizvodnja više od 260.000 tona šećera u tri prerađivačka centra. Paljenju peći u šećeranama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici tradicionalno su prisustvovali svi zaposleni, a prijem šećerne repe u ovim fabrikama već je počeo.

„Sa proizvodnjom od 260.000 tona šećera koja se planira u ovogodišnjoj kampanji, Sunoko će podmiriti potrebe tržišta Srbije, ali će se razvijati i kao neto izvoznik u širem regionu, što je deo poslovne strategije naše kompanije. Poređenja radi, prošle godine Sunoko je proizveo 144.000 tona šećera, kao posledica smanjenih površina pod ovom kulturom i nepovoljnih vremenskih uslova. Ovogodišnja planirana proizvodnja omogućiće nam da naš šećer plasiramo u okolne zemlje regiona i tržište zapadne Evrope. Posebno smo zadovoljni što je kraljica polja zauzela znatno veću površinu u odnosu na prethodnu kampanju. Ovaj pozitivan trend dugujemo, između ostalog, merama Vlade Republike Srbije, i stimulacijama i podršci koje Sunoko obezbeđuje proizvođačima šećerne repe”, izjavio je Slobodan Košutić, direktor kompanije Sunoko.

Foto: Sunoko

 

U Srbiji je ove godine šećerna repa posejana na ukupno 42.000 hektara od čega će Sunokove šećerane preraditi sirovinu sa oko 29.000 hektara. Kraljica polja, kako je često nazivaju, na pretežnom delu površina se nalazi u dobroj kondiciji zahvaljujući dobro primenjenoj tehnologiji proizvodnje, uprkos nestabilnim vremenskim prilikama. Promena vremena sa zahlađenjem ima pozitivan uticaj na zdravstveno stanje šećerne repe, a usevi ove kulture ulaze u tehnološku zrelost i prema svim parametrima šećerna repa je spremna za preradu. 

Sunoko je već izašao sa uslovima ugovaranja proizvodnje šećerne repe za 2024. godinu. Uz ponuđenu cenu od 47 evra po toni čiste šećerne repe, kompanija će proizvođačima obezbediti bonus na ostvarenu digestiju koja je veća od digestije Sunoka, polovinu gratis semena, kao i avans od 600 evra po hektaru za potpisivanje ugovora do 1. decembra. Pored toga, Sunoko svojim partnerima obezbeđuje kvalitetne repromaterijale po najpovoljnijim uslovima na tržištu. Proizvođači mogu računati na stručnu i savetodavnu pomoć Istraživačko-razvojnog centra i sirovinskog sektora kompanije, u cilju ostvarivanja veće produktivnosti i kvaliteta repe uz smanjenje troškova proizvodnje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija