• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir.rs

20.09.2023

10:21

Ovo je 10 najplaćenijih poslova u Srbiji! Od skoro tri miliona radnika, prednjači IT ali i zanati

Shuterstock

Društvo

Ovo je 10 najplaćenijih poslova u Srbiji! Od skoro tri miliona radnika, prednjači IT ali i zanati

Podeli vest

Sada i zvanično - objavljena je lista top 10 najplaćenijih poslova u Srbiji! Sada je zarade "prebrojala" i država: Od skoro 3 miliona radnika, prednjači IT ali i zanati, a plate idu i do pola miliona dinara mesečno.

Od tačno 2.835.900 zaposlenih, koliko ih ima prema podacima RZS, najplaćeniji su oni koji se bave IT poslovima, ali su i zanatski poslovi postali vrlo isplativi i mogu se baviti i oni koji nemaju fakultetske diplome.

Upravo je to šansa za 317.800 nezaposlenih radnika.

Plate u Srbiji variraju od minimalca koji iznosi oko 40.000 dinara do pola miliona dinara, a ovo su neka najplaćenija zanimanja za koje fakultet nije potreban.

1 . IT sektor

Ovo je vek IT sektora. On dominira u celom svetu, a ne samo u Srbiji. Najviše se traže programeri, odnosno To su: IT Project Manager, UX / UI / WEB Designer, C#/C++ Developer, Mobile developer, Data Warehouse / Business Intelligence Developer, Python Developer, Software Developer / Programmer / Engineer, JavaScript Developer, Business Intelligence / Data Warehouse Consultant, Backend developer, Software Developer / Programmer / Engineer, Full stack developer i Backend developer.

Njihove plate se kreću od 250.000 do 500.000 dinara.

2. Menadžer prodaje - 250.000 do 350.000 dinara

3. Šef gradilišta - 250.000 dinara

4. Vozač - 250.000 do 350.000 dinara

5. Marketing menadžer - 250.000 dinara

6. Vodoinstalater - 240.000 dinara

7. Arhitektonski projektant - 240.000 do 270.000 dinara

8. Mašinski inženjer - 235.000 dinara

9. Šef kuhinje - 350.000 dinara

10. Stomatolog - 180.000 dinara

Prema podacima Infostuda, ovo su maksimalni iznosi zarada, što znači da nisu proseci, niti se ovolike plate očekuju od strane svih poslodavaca za iste pozicije.

Oni su još dodali da su ovo zarade za deficitarna zanimanja poput vozača, vodoinstalatera ili neke pozicije u ugostiteljstvu i građevini, gde poslodavci zaradom žele da privuku ljude.

Avio-saobraćaj, naučna istraživanja, finansijske usluge i eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa su oblasti koje su posle IT sektora najplaćenije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija