• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B.S.

23.09.2023

11:16

Srbi dali dve milijarde evra za 6 meseci na kuće, stanove, vikendice: Milioni otišli na garaže, a evo koje nekretnine su planule

Shutterstock

Društvo

Srbi dali dve milijarde evra za 6 meseci na kuće, stanove, vikendice: Milioni otišli na garaže, a evo koje nekretnine su planule

Podeli vest

Samo u prvoj polovini godine građani Srbije su na kupovinu kuća, stanova, vikendica i garaža dali više od dve milijarde evra.

U samo šest meseci ove godine najviše para otišlo je na stanove, čak 1,7 milijardi evra, a zatim na kuće, 275 miliona evra, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda. Više od 100 miliona evra Srbi su ukupno platili za graže i garažni prostor, a prodato ih je blizu 8.000, a za vikednice devet miliona evra. Cene vikendica u prvom polugodištu 2023. godine kretale su se od 1.000 evra do 350.000 evra za vikendicu u Sopotu. 

Foto: prentscreen/RGZ

 

 

Treba reći da najveće učešće u novcu kod prodatih stanova ima Grad Beograd sa čak 63 odsto. Pored stanova, u Beograd je prodaat i najveći broj garaža u odnosu na celu Srbiju - 75 odsto, a najviše se prodavalo i građevinsko zemljište.

Foto: prentscreen/RGZ

 

 

Njive paprene

Kako se očekuje, region Vojvodine ima najveće učešće u prodaji poljoprivrednog zemljišta sa
77 odsto, a treba reći da su građani naše zemlje od januara do juna ove godine za njive i oranice izdvojili 105 miliona evra. Ovo i ne čudi, s obzirom da cene poljoprivrednog zemljišta iz godine u godinu rastu. Prosečna cena njiva na području Srbije u prvom polugodištu 2023. godini je oko 7.500 evra po hektaru.

Planuli apartmani na Kopaoniku

U Srbiji se međutim, poslednjih godina, sve više prodaju apartmani. Ukupan broj kupoprodaja apartmana u prvom polugodištu 2023. godine na turističkim destinacijama
je: Кopaonik – 166, Divčibare – 100, Vrdnik – 50, Čajetina – 45. Kvadrati u ovim turstičkim destinacijama su sve sskuplji pa na Kopaoniku u novogradnji kvadrat košta i do 2.900 evra

Foto: prentscreen/RGZ

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija