• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

25.09.2023

11:14

Subvencije za poljoprivrednike biće isplaćene do kraja nedelje! Ministarka Tanasković saopštila srećene vesti

tanjug

Društvo

Subvencije za poljoprivrednike biće isplaćene do kraja nedelje! Ministarka Tanasković saopštila srećene vesti

Podeli vest

Zaključno sa današnjim danom, subvencije će dobiti svih 58.000 poljoprivrednika koji su podneli zahtev za subvencije za genetiku, njih 5.000 je na dopuni, kazala je ministarka poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jelena Tanasković

- Subvencije za tov ćemo isplatiti do kraja ove nedelje, i to danas za 10.000 poljoprivrednika od ukupno 20.000. Sve mere direktnih davanja koje smo obećali biće isplaćene do kraja ovog meseca - ističe ministarka.

 Ona je istakla da se danas isplaćuju subvencije po hektaru i za kvalitetna pripplodna grla koje su povećane sa 25.000 dinara na 40.000, a do kraja nedelje i subvencije za tov i sve ostale mere koje su obećane.

- Praktično, tu nema nikakve polemike da li će neko dobiti subvencije ili ne. Svi sa urednim zahtevima će dobiti subvenciju, a oni koji su podneli zahtev i imaju nekakvu nepravilnost, dobiće mogućnost da je isprave - rekla je ministarka govoreći o subvencijama države za poljoprivredu.

Ministarka je govorila i o detaljima planiranih drugih mera u poljoprivredi.

- Subvencije za krmače su povećane sa 15.000 na 18.000 dinara. Taksa za odvodnjavanje je umanjena ove godine za 50 odsto, a od sledeće godine se ukida. I refakcija - povrat akcize na gorivo, vrednost 50 dinara po litru, što za poljoprivrednike kreće od 1. januara - precizirala je ministarka.

Foto: B.I.

 

 

Subvencije za mleko

- Sada svako može da proda svaki litar mleka. To su velike stvari. Mnogo toga je ove godine urađeno i poboljšano, ali je sama godina po sebi teška - rekla je ministarka.

Istakla je i da su razgovori sa poljoprivrednicima dosta pomogli.

- Ono što se plasira u Beogradu, to nije stanje na terenu. Poljoprivrednici su zahvalni i ukazali su nam na stvari koje treba da promenimo - dodala je.

Ministarka ističe da trenutno imamo veću ponudu nego tražnju.

- Godina je nesumnjivo teška, ali država u čemu učestvuje. Ako neko smatra da država treba otkupi sve što je proizvedeno ove godine, to je nemoguće. Od 2024. godine ćemo isplaćivati 100 hektara. Nikada država nije ostavila poljoprivrednike, niti će ih sada ostaviti - kaže ministarka.

Govoreći o posledicama nevremena po poljoprivrednike ministarka je ocenila da su posledice velike, ali da je isto tolika i borba protiv njih.

- Ekstremne vremenske prilike i učestale nepogode, ostavile su drastične posledice na srpsku poljoprivredu. Poljoprivreda je na velikom udaru, ali se uprkos svim nedaćama uspešno bori. Prošli smo kroz svašta ove godine, ali se borimo. Imamo rekordan budžet za 2023. godinu, na to se srećom mislilo na vreme. Mislim da smo skoro sve uradili što smo imali od zadatka, naravno, poljoprivrednicima treba vremena da to i vide. Imali smo kiše, pa ona na to sve pad cena na evropskom tržištu i potpuni slom cena. Pšenica je prošle godine bila 42 dinara, sada je 19. Mi se zaista suočavamo sa jako teškom poljoprivrednom godinom. Ali, ono što je bitno jeste da su svi dugovi isplaćeni. Ostale su nam još subvencije za investiranje, to ćemo do kraja godine isplatiti - rekla je ministarka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija