• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.10.2023

06:53

Pričaj srpski da te ceo svet razume! Ove naše reči koriste stranci svakodnevno širom planete!

Shutterstock

Društvo

Pričaj srpski da te ceo svet razume! Ove naše reči koriste stranci svakodnevno širom planete!

Podeli vest

Duhoklonuće je reč koja je pobedila na takmičenju za najlepšu novu srpsku reč koje je organizovao sajt “Mala biblioteka” iz Londona, a mnogi od nas su zaboravili stare srpske reči koje koristi čitav svet!

Mnogima je poznata priča o tome kako je reč vampir jedina srpska vest koja je prihvaćena u celom svetu i ne postoji zamena za nju. Ali, to nije jedina reč koja je srpska, a koristi se u svetu.

Kada govorimo o srbizmima vampir je jedna od njih.

Vampir

Vampir je mitološka pojava koja je karakteristična za Balkan i Slovene. Međutim, ostalo je ubeleženo da je prvi vampir bio Petar Blagojević, koji se kako su tadašnje austrijske novine pisale da se Petar "povampirio" i nakon toga usmrtio devetoro osoba, među kojima je bio i njegov sin. 

Izraz vampir prvi put je zabeležena u jednom izveštaju austrijskog službenika Frombalda o slučaju koji se 1725. godine dogodio u srpskom selu Kisiljevu, objavljen u bečkom časopisu Vinerišes Diarum ("Bečki dnevnik"), pod naslovom "Vampir von Kisilova".

Ovaj slučaj dobio je na misterioznosti kada su austrijske vlasti odlučile da provere ceo slučaj. Tako je u pratnji dva carska službenika otkopan Petrov grob, a tada je zabeleženo da njegovo telo nije ni počelo da se rasada. Ovim je slučaj Petra Blagojevića dobio na misterioznosti, a ta legenda se prenosila decenijama.

Foto: Pixabay

 

Međutim, iako je reč vampir najpoznatiji srbizam u svetu ima ih još nekoliko.

Paprika

Reč paprika je reč koja se često spominje kao srbizam. Kada je reč o hrani tu je i reč šljivovica koja je tipična samo za Srbe i nacionalno je srpsko piće, te se u svetu koristi kao sliwowitz i slivovitz.

Srbi su jedini narod u svetu koji ima običaj da proslavlja praznik porodice i familije, odnosno slavu. Tako je i reč slava reč koja je opšteprihvaćena u svetu. Reči zadruga, skupština i četnik su reči koje su karakteristične za srpski jezik. 

Foto: Shutterstock

 

Vila

Tu je i reč vila, takođe iz folklora srpskog naroda.

Kada govorimo o običajima koji su povezani sa etnologijom srpskog naroda tu su i reči kolo i gusle


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)
Live TV

Teški izazovi pred novom Vladom: Njujork i Brisel su dve ogromne bitke nam koje tek slede! (VIDEO)

Sednica Skupštine Srbije prošla relativno očekivano. Miloš Vučević izneo je ko će biti ministri u novoj Vladi. Ipak, kao po običaju, pripadnici opozicije pokušali su da naprave skandal i od ove sednice. Na ovu, ali i druge važne teme govorili su gosti "Info večeri" govorili su novinari Dejan Vukelić i Vlado Dimić, a putem vajber uključenja uživo u program javio se i Božo spasić, bivši operativac SDB.

01.05.2024

22:28

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina
Hronika

"Prljavi novac" klana prale Veljina i Maretova žena?! Na suđenju Bojana i Tanja objasnile odakle im pozamašna imovina

Bojana Belivuk i Tanja Miljković, supruge vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, našle su se i same na optuženičkoj klupi zbog sumnje da su prale pare koje su njihovi muževi zaradili kriminalnim aktivnostima, a na do sada održanim suđenjima njih dve su iznosile odbranu i govorile o poreklu imovine koja je u njihovom vlasništvu.

02.05.2024

08:23

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija