• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

20.10.2023

09:22

Minimum 50.000 dinara za 20 gostiju: Ovo je detaljan cenovnik za pripremu slavske trpeze

printscreen/Tanjug/Tara Radovanović

Društvo

Minimum 50.000 dinara za 20 gostiju: Ovo je detaljan cenovnik za pripremu slavske trpeze

Podeli vest

Sezona slava je već počela, a za njenu pripremu ove godine moraćemo da izdvojimo mnogo više novca nego lane, jer su mnoge namirnice od prošlogodišnje proslave dosta poskupele.

Najviše su otišle cene suhomesnatih proizvoda, sireva i kačkavalja, ali i roštilj mesa i pečenja.

- Kada kupujem za slavu mahom pratim cene na akcijskom sinženju. Nemamo puno gostiju, ali dok dođu najbliži rođaci i prijatelji okupi se nas dvadesetak. Tako će biti i ove godine, pa računam da će mi samo za pripremu trebati oko 50.000 dinara. Tu ne računam ajvare i drugu zimnicu koju sam već ranije pripremila - kaže Mirjana S. iz Beograda.

Najveći izdatak je meso koje je prilično poskupelo. Kilogram prasećeg mesa žive vage u Leskovcu košta od 350 do 400 dinara, toliko je i u Šumadiji, dok je na severu zemlje oko 440 dinara. Jagnjetina je skuplja i na jugu Srbije se nudi od 420 do 480 dinara po kilogramu žive vage, dok se u Subotici može naći za 450.

Domaćini se retko odlučuju da za slavsku trpezu kupuju celo jagnje ili prase, kažu, to je prevaziđeno. Umesto toga mnogi kupe prase ili jagnje pa ga nose u pečenjaru, što dodatno košta.

- Kada se sve stavi na papir, od klanja do serviranja, izgleda da se, ipak, više isplati uzeti sve gotovo - kažu u jednoj subotičkoj pečenjari.

Nema uštede kod pića

Kod pića je teško uštedeti čak i ako se izvuku zalihe domaće rakije i vina. Račun teško da može da bude manji od 8.000 dinara za pivo, vini i kratka pića. Ceh često bude i veći. Teško da može slava da se proslavi bez gajbe piva, nekoliko flaša crnog i belog vina, gaziranih i negaziranih sokova i kisele vode.

Kilogram prasetine, međutim, u zavisnosti od kraja Srbije gde se pazari, košta od 1.800 do 2.200 dinara, dok se za jagnjetinu plaća od 2.300 do 2.600. Ni roštilj nije mnogo povoljniji i kilogram staje oko 1.500 dinara. Iskustvo pokazuje da je za svakog gosta potrebno oko 300 grama mesa, pa ako za trpezom imate 20 gostiju biće potrebno bar šest kilograma pečenja. Tako će mesni deo slavskog menija domaćine koštati oko 100 evra.

Slava se naravno ne može zamisliti ni bez sarme ili punjene paprike. Za 20 gostiju uobičajeno je da se uvije bar 40 sarmi, a za tu količinu neophodno je bar dva kilograma mlevenog mesa, čija je cena oko 800 dinara po kilogramu. Uz suvo meso, trošak za ovaj specijalitet će na kraju izaći na bar 3.000 do 4.000 dinara.

Goste najčešće dočeka trpeza puna raznih đakonija, pa pored pečenja i sarme, tu su još i razne salate, kiflice, pite, meze... Kilogram pečenice ne može u supermarketima da se nađe ispod 1.000 dinara, a za malo luksuzniji meni potrebno je najmanje 2.000 i to ako se slučajno nađu na akciji. Za sve to treba pripremiti još 4.000 do 5.000 dinara.

Na račun treba dodati i trošak za testa. Dva kilograma pite staje minimum oko 1.000, dok dva kilograma kiflica treba platiti oko 3.000 dinara. Savremene domaćice nemaju vremena da pravekolače, pa ih maho poručuju. Najpovoljniji u Beogradu se oko 1.500 dinara, dok im cena ide i do 3.500. Za 20 gostiju treba kupiti najmanje tri kilograma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)
Live TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)

Glumica Radmila Živković preminula je danas u 72. godini života. Ostavila je brojne uloge u kultnim filmovima i serijama. U specijalnoj emisiji Informer TV glumac Irvan Mensur, sin Velimira Bate Živojinovića, Miljko Živojinović, Ivana Vujić, bivša direktorka Narodnog pozorišta i Molina Udovički Fotez, umetnički direktor drame Narodnog pozorišta.

20.09.2024

21:01

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)
Live TV

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)

Mosadu je cilj da utera strah u kosti stanovništvu. Trenutno se pola Bliskog istoka ustručava da uključi mobilni telefon, pa čak i kućne uređaje. U narednih mesec dana treba da se održi nešto što je nazvano "Poslednji test za čovečanstvo" gde će se utvrditi da li je već sada veštačka inteligencija pamentija od ljudi. Rezultate istraživanja nećemo saznati. Na ove teme u emisiji "Otvoreni studio" govorili su ekonomista Bojan Dimitrijević, Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i istoričar Goran Šarić.

20.09.2024

20:18

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu
Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu

Ljubitelji kulinarstva u Srbiji sigurno znaju ko je Anamaria Babičković. Za one koji nisu pratili prvu sezonu tv serijala Masteršef, takmičenje kuvara amatera pred kamerama i pod budnim okom profesionalnog žirija, ova mlada Subotičanka osvojila je drugo mesto. Ali ceo rodni grad, a moguće i veći deo Srbije, smatra je pobednicom!

20.09.2024

18:18