• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

29.10.2023

09:09

Ovi simptomi su alarm za odlazak kod lekara: Novi soj korone hara Srbijom

Pixabay

Društvo

Ovi simptomi su alarm za odlazak kod lekara: Novi soj korone hara Srbijom

Podeli vest

Temperatura do 39 stepeni, malaksalost, glavobolja, samo su neki od simptoma soja Eris koji trenutno hara Srbijom.

Kako objašnjavaju lekari, simptomi se ne razlikuju puno od prethodnog soja, ali svakako treba mirovati i uzimati adakvatnu terapiju. Na udaru su pretežno mladi i radno aktivni, jer su najviše u cirkulaciji, a od infekcije treba da se čuvaju najstariji i oni sa pridruženim bolestima.

Trenutno je aktuelan Eris soj virusa Kovid- 19, i simptomi ovog soja ne razlikuju se drastično od simptoma prethodnih varijanti ovog virusa. To su povišena temperatura, curenje i zapušenost nosa, bolovi u mišićima i zglobovima, malaksalost, glavobolja, kašalj, a mogu se javiti i digestivne tegobe u vidu mučnine, povraćanja i dijareje -  kaže infektolog, doc.dr Aleksandar Ranković sa Klinike sa Infektivne bolesti UKC Niš.

Beograđanka Marija S. objašnjava da je najpre osetila blagu groznicu, a zatim i malaksalost, da bi na kraju dobila i pozitivan test na kovid.

Najpre mi je bilo hladno, ali sam mislila da će proći. Kada sam se vratila s posla izmerila sam temperaturu 37, 6, da bi kroz dva sata prešlo i 38. Uzela sam lek za obaranje temperature i protiv bolova, jer su počeli i zglobovi da me bole, dok o koroni nisam ni razmišljala. Već narednog dana nisam mogla iz kreveta da ustanem, temperatura je bila 39, a glavobolja jaka. Otišla sam kod lekara i uradila laboratoriju i kovid test, CRP je porastao na 112, i potvrdili smo da sam pozitivna. Dobila sam terapiju i ležala šest dana. Iskreno, mene je ovaj soj prilično pokosio, ako ne računamo deltu, koji je zaista bio težak kada sam imala upalu pluća, što srećom sada nije bio slučaj - objašnjava naša sagovornica.

Simptomi slični ostalim infekcijama

Podsetimo, prema poslednjim podacima za sedam dana korona virus potvrđen je kod 3.968 osoba, što je za dve manje u odnosu na prethodnu sedmicu kada je bilo 3.970 pozitivnih testova. Testirano je 19.509 uzoraka. Prema zvaničnim podacima objavljenim na sajtu Covid 19, i broj testiranih osoba u prethodnoj nedelji, manji je u odnosu na prethodnu sedmicu.

Kako dalje objašnjava dr Ranković, simptomi su uglavnoim lakši i ne razlikuju se bitno od simptoma drugih respiratornih i virusnih infekcija karakterističnih za ovo doba godine.

- U retkim slučajevima, znatno ređe nego kod prethodnih sojeva, pored svih navedenih tegoba mogu se javiti i teži simptomi koji su uglavnom u vidu upale donjih disajnih puteva, upale pluća, otežanog disanja, nedostatka vazduha, bolova u grudima... Ali oni se javljaju uglavnom kod pacijenata koji već imaju druge hronične bolesti, kao što su recimo, kardiovaskularni pacijenti, pacijenti sa hroničnim bolestima respiratornog sistema, kod onkoloških pacijenata, odnosno osoba sa već narušenim imunitetom. Većina pacijenata se izleči ambulantnim tretmanom, antivirusnom, simptomatskom i polivitaminskom terapijom. Ređa je potreba za hospitalizacijom neko god prethodnih sojeva - kaže  dr Ranković.

Treba jačati imunitet

Lekari napominju da je neophodno da se po pojavi siptoma, čak i onih blažih koji mogu da liče na kovid, pacijenti jave lekaru kako bi se na vreme postavila dijagnoza i započelo odgovarajuće lečenje.

Svakako, se preporučuje jačanje imuniteta u sezoni virusa. Što češći boravak na svežem vazduhu, unos zdravih namirnica i u slučaju pojave bilo kakvih simptoma izbegavanje kontakta sa drugim osobama. Na Klinici za Infektivne bolesti u ovom momentu je 7 pacijenata, jedan je na MV jedan na HF potpori ,a jedan na kiseoniku. Svi imaju komorbiditete - poručuje doc.dr Aleksandar Ranković specijalista infektologije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija