• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.01.2024

10:11

Ovih pet uređaja "gutaju" struju, ako ih ne koristite pravilno! Uz ove savete, račun će biti manji

Shutterstock, Branko Pantelić, Pngwing

Društvo

Ovih pet uređaja "gutaju" struju, ako ih ne koristite pravilno! Uz ove savete, račun će biti manji

Podeli vest

Racionalano korišćenje električnih uređaja u kući može vam značajno smanjiti račun za utrošenu električnu energiju.

Dovoljno je da samo malo povedete računa i na taj način doprinećete vašem kućnom budžetu, ali i očuvanju životne sredine. Osim što će vam potrošnja kilovata biti manja, pa samim tim i račun, od države ćete dobiti popust ukoliko ste uštedeli struju u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Isključujte uređaje kada ih ne koristite! Time ne samo da štedimo električnu energiju, već produžavamo i životni vek uređajima.

U okviru zajedničkog projekta Ministarstva rudarstva i energetike i USAID-a, projekat "Bolja energija" vas savetuju kako da uštedite energiju i da platite manje.

 

1. Mašine za pranje i sušenje veša

Uključujte mašinu za veš i mašinu za sudove noću, odnosno u doba niže tarife, jer je električna energija noću jeftinija čak četiri puta nego danju. Perite veš i sudove na nižoj temperaturi. Mašine napunite vešom odnosno sudovima pre pranja jer tako smanjujete broj pranja mesečno, a time i utrošenu energiju i vaše račune.

2. Sijalice

Kad god je moguće koristite prirodno svetlo i gasite sijalice u prostorijama u kojima nema nikoga. Zamenite obične sijalice sa užarenim vlaknom štedljivim LED sijalicama. Obična sijalica snage 100 W daje isto osvetljenje kao štedljiva LED sijalica snage od samo 12-15 W. To znači da zamenom sijalica možete smanjiti potrošnju električne energije za osvetljenje sedam, osam puta! Osim toga, obične sijalice traju prosečno 1.000 sati, dok štedljive rade i više od 10.000 sati!

Foto: Shutterstock

 

 

3. Bojler

Bojler je jedan od najvećih potrošača električne energije u domaćinstvu - njegovom radu posvetite posebnu pažnju! Temperaturu vode podesite na  termostatu bojlera na 60° jer ćete tako smanjiti nepotrebne gubitke. Nemojte držati bojler stalno uključen jer su tako gubici toplote i potrošnja električne energije najveći. Uvek uključujte bojler noću, a gasite ga danju! Ne zaboravite da je električna energija noću jeftinija čak četiri puta nego danju. Ako je vašem višečlanom domacinstvu potrebno više tople vode tokom dana nego što obezbeđuje kapacitet vašeg bojlera, bolje je da ga zamenite većim nego da ga držite uključenog danju. Ako zamena bojlera znači prevelike izdatke za vaš kućni budžet ili vam je ipak potrebna dodatna topla voda danju, uključite bojler pola sata pre nego što želite da se istuširate, a posle ga ponovo isključite. Redovnim uklanjanjem kamenca koji se toloži na grejačima doprinećete bržem zagrevanju vode i značajnom smanjenju potrošnje energije, a time i smanjenju vaših troškova.

Foto: Shutterstock

 

 

4. Šporet i spremanje hrane

Hranu spremajte u sudovima veličine ringle da biste izbegli nepotrebno rasipanje energije. Poklopite posudu koju koristite, jer ćete tako vreme kuvanja i potrošnju energije smanjiti za oko 10%. Ukoliko kuvate u ekspres loncu, prepolovićete vreme kuvanja i potrošnju energije! Ako isključite ringlu nekoliko minuta pre nego što je jelo gotovo, jelo će nastaviti dalje da se kuva, a vi ćete dodatno uštedeti energiju.

5. Frižider

Da bi vaš frižider optimalno radio potrebno je da ga redovno odmrzavate i time sprečite da radi pod velikim opterećenjem, koje je prouzrokovano zbog velike količine leda

 

USAID projekat Bolja energija već drugu godinu za redom nastoji da svojim aktivnostima ne samo edukuje stanovništvo već i da kroz implementaciju pilot projekata uspostavi nove, održive modele finansiranja energetske efikasnosti u Srbiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija