• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

08.11.2023

09:19

Hara stomačni virus: Na udaru i deca i odrasli! Evo kako ublažiti prve simptome!

Shuterstock

Društvo

Hara stomačni virus: Na udaru i deca i odrasli! Evo kako ublažiti prve simptome!

Podeli vest

Povraćanje, dijareja, temperatura, malasksalost, ovo su prvi simptomi koji vam ukazuju da imate stomačni virus. Iako njegova sezona treba da je zvanično gotova on i dalje hara, i to pogotovo tamo gde je kolektiv veći i gde može brže i lakše da se prenese - to znači da su deca i radno sposobni na udaru.

Ovakvi simptomi prvi su alarm da odete kod doktora i proverite da li vas je napao adenovirus ili koronavirus, a kako je doktorka Biserka Obradović kazala nadprosečne temperature usred novembra veoma su pogodovale da se bilo koji od ovih virusa razvije. 

- Trenutno hara velika grupa adenovirusa preko 60 i oni izazivaju gastroeneterološke ili respiratorne tegobe, među njih se umešao i kovid koji isto tako može imati dve navedene tegobe, a vreme im jako pogoduje - rekla je Obradović

Foto: Shuterstock

 

Prema njenim rečima, trenutno su na udaru deca i ljudi koji su radno sposobni i to iz dva razloga. 

- Prvi razlog je lična higijena, a drugi je veliki kolektiv gde se virus brze širi - otkrila je doktorka i dodaje:

- Imamo i slučajeve gde su deca prenela roditeljima virus, ali i gde je neku osobu zarazio kolega, jer cela kancelarija kašlje i ima stomačne tegobe

Kako se leči

Kod ovakvih virusnih infekcija glavni ključ je način ishrane, a doktorka upozorava da je neophodno, ako se povraća, uzimati kašiku tečnosti na 15 minuta.

- Ako se unesu dve kašike dobija se novi nagon za povraćanje, pa je važno biti umeren. Važno da se ništa ne jede dok povraćanje traje, nebitno da li je u pitanju odrastao čovek ili dete. Dok se povraća ne uzimaju se ni lekovi protiv mučnine jer mogu samo da pogoršaju stanje - dodaje Obradović.

Kada muka stane, na redu je dijetalna ishrana, baren krompir ili šargarepa, a može i dvopek.

- Sledećeg dana može i supa iz kesice ili jabuka, ali nikako ne sveže voće ili povrće, a ni mlečni proizvodi - objašnjava doktorka.

Doktorka je apelovala na sve koji pate od ovih tegoba, da se pridržavaju ishrane, jer se dešavala se mnogi naglo vrate kompletnoj ishrani, pa im se onda vrate i stomačni problemi. 

Foto: Shutterstock

 

 

Koja je razlika između adenovirusa i korone  

Simptomi adenovirusa su blaga temperatura, do 38 stepeni, povraćanje, dijareja, koja može trajati i duže ako se ne poštuje ishrana. Kada je u pitanju eris, novi soj korone, kod njega su prisutni i malaksalost, kao i bolovi u mišićima i glavobolja.

- Preventiva je uvek dobra stvar. Treba uzimati što više svežeg voća i povrća, unošenje c i d vitamina, ali i magnezijuma, izbegavati sve što uništava imunitet, kao što je prekomerna doza kafe ili energetskih pića - objašanjava doktorka.

Poseban akcenat je, kako Obradović ističe, na ličnoj higijeni , dobrom oblačenju, ali ne deljenju svojih čaša ili hrane sa drugima. 

- To je posebno kod dece, nema onoga mogu jedan griz - kaže doktorka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!
Crvena zvezda

Ovo je najskuplji, ne i najbolji tim! Legendarni as crveno-belih surovo iskren: Zvezda nema velike šanse protiv Intera!

Crvena zvezda nema velike šanse protiv Intera, svoje bodove možda može da traži protiv PSV-a ili Jang bojsa, poručuje za Informer proslavljeni fudbaler crveno-belih Zlatko Krmpotić (66). Čovek koji je sa srpskim prvakom igrao ravnopravno protiv "neroazura" 1981. godine u četvrtfinalu Kupa šampiona kaže da je sadašnji tim Zvezde superioran u domaćem prvenstvu, ali da u Evropi ne može da se meri sa velikanima.

28.09.2024

07:00

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija