• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.11.2023

10:43

Bio je asistent hirurga, a onda postao najpoznatiji psihijatar

Informer

Društvo

Bio je asistent hirurga, a onda postao najpoznatiji psihijatar

Podeli vest

Jovan Marić je rođen 11. avgusta 1941. godine. Ima sina Mateju, ćerke Vojnu i Joanu i unuka.

Završio je Medicinski fakultet, postao doktor medicinskih nauka, pa redovni profesor na Medicinskom fakultetu.

U svojoj karijeri predavao je na Pravnom, Defektološkom i Stomatološkom fakultetu, a bio je i upravnik dnevne klinike u Institutu za psihijatriju u Beogradu, autor više udžbenika, trilogije o Srbima, bio je tri godine ambasador u Južnoafričkoj Republici od 2014. do 2016. godine kada je smenjen.

Marić je tri godine radio u bolnici u Bijeljini na hirurgiji kao asistent na operacijama i na ginekologiji. 

Odgajale su ga majka i tetke. Njegova majka je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Gracu, a otac je završio Pravni fakultet na Sorboni. Pre Drugog svetskog rata otac mu je bio narodni poslanik, 1945. godine je streljan. Jovan je tada imao tri godine i nedostatak oca je značajno obeležio njegovo detinjstvo.

U školi je bio čitač vesti, glumio je u školskom pozorištu, a profesori su mu savetovali da bude glumac. Iako je to i njemu samom jedno vreme bila želja, ipak se odlučio za medicinu.

Iza sebe ima tri braka i po jedno dete iz svakog. Prvu suprugu je upoznao u vreme dok je živeo u studentskom domu u Beogradu, a s njom je kasnije dobio ćerku Vojnu. Iz drugog braka ima ćerku Joanu, a njegov treći brak je bio medijski popraćen. On i 30 godina mlađa Danijela s kojom ima sina Mateja su javno razmjenjivali uvrede. Do njihovog razvoda je navodno došlo zbog Danijeline nevere.

Podsetimo, poznati psihijatar preminuo je u 82. godini života.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija