• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

14.11.2023

14:47

Mariji iz Beograda ovako izmakla penzija!

Printscreen, Emitphoto, Pixabay

Društvo

Mariji iz Beograda ovako izmakla penzija!

Podeli vest

Zbog novih uslova za penzionisanje Mariji iz Beograda penzija je, makar ove godine, izmakla.

 

Pošto je rođena u julu 1960. godine, ona je ove godine napunila 63 godine i kada je prvi put uzela da pogleda kad će napokon ići u penziju, videla je da će joj penzija ove, 2023. godine, pobeći.

- Rođena sam 10. jula, i prošle godine je bio uslov 63 godine i 4 meseca za odlazak u penziju, dakle već bi podnela zahtev za penziju. Ali, kako se svake pa i ove godine menjaju uslovi, i produžen mi je radni vek za još 2 meseca, i tu već ulazim u 2024. godinu i novo pomeranje starosne granice, na 63 godine i 8 meseci. Praktično umesto da sada čekam svoju prvu penziju, meni je zbog toga što sam rođena u sred godine, ona pomerena za april 2024. priča sagovornica uz komentar da je ispred nje najdužih 6 meseci u njenom životu.

Uslovi za penzionisanje žena će se menjati narednih 9 godina

Da bi žene ostvarile pravo na regularnu penziju, tj da bi se ispunili uslovi za penzionisanje, one moraju da ispune najmanje 15 godina radnog staža i imaju najmanje 63 godine i 6 meseci života.

Prema Zakonu o PIO koji je promenjen 2014. godine, svake godine se menjaju uslovi za penzionisanje kod žena. Starosna granica se pomera za 2 meseca godišnje i pomeraće se sve do 2032. godine kada će se granica za dame izjednačiti sa mušrakcima, tj. svi ćemo morati da imamo 65 godina starosti da bi ispunili uslov za odlazak u penziju.

Praktično žene u Srbiji će te 2032. godine raditi godinu dana i po dana duže nego sada.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija