• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Stanković

16.11.2023

16:15

ČELIČNA KRILA NAŠE ARMIJE! Informer poleteo u najnovijoj letelici Vojske Srbije - Ovo je ponos cele zemlje! (VIDEO)

Informer

Društvo

ČELIČNA KRILA NAŠE ARMIJE! Informer poleteo u najnovijoj letelici Vojske Srbije - Ovo je ponos cele zemlje! (VIDEO)

Podeli vest

Beograde, dobro jutro! Stari Beograd krenuo je u Novi, Novi u stari, kao i svakog jutra. Mostovi su puni automobila... I jedni i drugi misle da je bolje na drugoj strani. Kad utvrde da nije, vratiće se tamo odakle su došli...

Na periferiji grada Beograda, na vojnom aerodromu "Pukonik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici čekao nas je tog jutra novi vojni avion CASA C-295, kažu stigao je iz Španije, a naši se piloti obučavali u Sevilji, kako bi upravljali njime...

I baš po receptu Duška Radovića, doduše, po kišnom jutru, emigrirali smo iz starog u Novi deo grada. Umesto neke jutarnje rutine, u grlima su nam odzvanjali otkucaji srca, umesto umora od svakodnevnice, u glavi se odvijalo hiljadu filmova...

Strah od letenja ili želja za dopingom adrenalinom? Šta će da prevagne?

Kiša je već prestala, uzbuđenje nije, jer oblaci nisu menjali svoje oblike i obime. Turbulencije u najavi. 

Uniformisani oficiri nam otvaraju kapiju i sprovode nas do mesta gde će se odviti nešto nalik kratkog sna ili gubljenja svesti. Kako se kome zalomi. 

Protokol nalaže pravila: Proći izvršnu meteorološku pripremu, nešto neminovno pre svakog poletanja, kao i informisanje o vremenskom periodu koji će putnici provesti među oblacima i visini na kojoj će ova ptica pažljivo da posmatra svu tu ravnicu.

Na zemlji ogromna limena grdosija, u vazduhu biće sićušna ptica selica... 

- Let će biti na 1.500 metara visine, tj. na 5.000 fita. Očekuje nas dosta oblaka i možda dosta turbulencija. Sa nama je i pilot iz Sevilje. U sigurnim ste rukama - ovako nešto je odzvanjalo u našim ušima. Verovali smo. 

Foto: informer.rs

 

 

Prozivka, a onda i sam ulazak u avion. Srce je već u petama dok koračamo duž limenke koja će se uskoro vinuti u nebesa.

Kokpit nešto manji nego kod civilnog aviona. Sa leve i desne strane celom dužinom - sedišta. Sve novo, uglađeno i moćno. Što bi se reklo "kao u avionu". 

Kažu nam da je središnji deo VIP. Nastavljamo dalje, gde nas čekaju naša mesta. 

Kako bi se uverili da je avion spreman za poletanje, pripreme u kabini traju nešto duže, ali nas to sve umiruje, jer smo sigurniji. 

- Dobrodošli na promo let aviona CASA C-295 koji je u Srbiju stigao u pratnji tri miga 29 u septembru ove godine, a drugi pre dva dana. Vežite se i uživajte u predelima Vojvodine - čulo se iz kabine, a onda je elisa puštena u pogon.

Nakon par minuta već je tlo ostajalo za nama, a na visini od 4.000 fita ponovo dobro poznat glas: 

- Dostigli smo maksimalnu visinu za danas, radi vaše bezbednosti - rekao je potpukovnik Goran Brkić, komandat 138. transportne avijacijske eskadrile, koji je bio na čelu letelice. 

Oblaci su samo povremeno milovali obraze ove ptice Vojske Srbije, koja je defilovala nebeskim svodom. 

Beograd - Novi Sad - Zrenjanin - Pančevo -  Beograd. 

Poput kratkog sna. A onda povratak u realnost. 

Foto: informer.rs

 

Opet nas je dočekao isti prostor i mlađi brat ovog aviona. Odzvanjale su ovacije kao posle najkvalitetnije drame Vilijama Šekspira. 

Izuzetno zadovoljan, pilot Brkić je napustio svoj "office" i vrlo ponosno nam se obratio: 

- Nadam se da ste zadovoljni našim letom, naročito poletanjem i sletanjem. Ovo je verzija aviona koja je isporučena u svega nekoliko zemalja, a mi smo jedni od prvih korisnika najnovije avionike - istakao je. 

Ovim je sa uspehom nastavljen proces opremanja Vojske Srbije novim sredstvima, naoružanjem i vojnom opremom, koja postavlja nove standarde u budućem razvoju avionike. 

Napuštamo Batajnicu puni utisaka i prigušenog straha, koji vrišti da se sada pretvori u još jače uzbuđenje. 

Pomešana su nam osećanja, ali jedno znamo i u jedno smo sigurni: Vojska Srbije ima čime da se ponosi! Živela Srbija! 

I baš kao kod Radovića, još uvek se stari Beograd sliva u Novi, Novi u stari. Mostovi su i dalje puni automobila... 

Bio je ovo kratak san ili gubljenje svesti! 

A kako je nama bilo na ovom letu, kako izgledaju čelična krila naše avionike i čemu će služiti, pogledajte u video-snimku ispod, u vremenskom intervalu od 1 sata i 1 minuta: 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija