• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

23.11.2023

11:00

Lekari apeluju na muškarce: Od ovog raka obole već sa 25 godina, ugroženi i dečaci u pubertetu, jedan simptom ključan

Pixabay

Društvo

Lekari apeluju na muškarce: Od ovog raka obole već sa 25 godina, ugroženi i dečaci u pubertetu, jedan simptom ključan

Podeli vest

Srbija je na prvom mestu u Evropi po smrtnosti od malignih bolesti, a na 18. mestu po učestalosti obolevanja. Godišnje novoobolelih bude oko 40.000, a 7.000 pacijenata operiše se na Klinici za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, upozorava Ivan Marković, direktor Klinike za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije

Samo u toj klinici, najvećoj tog tipa u Srbiji, dnevno hirurzi urade više od 20 operacija, u pet sala. Marković ističe i da pacijenti nisu ljudi zagazili u petu ili šestu deceniju.

- Poslednjih nekoliko godina trend porasta koji je bio u oboljevanju od malignih bolesti, koji je dostigao 42.000 sa nažalost polovičnom smrtnošću, se održava. Da bi se loša statistika promenila u korist boljeg preživljavanja pacijenata, treba obavljati preventivne preglede, kako bi se prisustvo kancera utvrdilo u asimptomatskoj fazi - poručio je Marković.

Govoreći o tome koliko vremena prođe od uspostavljanja dijagnoze, odnosno zaključka da je potrebna operacija, do ulaska u hiruršku salu, dr Marković ističe da gledaju da se pacijent operiše u roku od mesec do mesec i po dana.

- Vodimo računa o godištu pacijenata, o stadijumu bolesti i gledamo da to bude unutar mesec, pa da kažem do meseca i po dana. Zaista, pacijenti koji u sklopu lečenja imaju preoperativnu hemioterapiju, to operativno lečenje bi trebalo i gledamo da se sprovodi unutar mesec dana, znači četiri nedelje od poslednje primljene terapije - rekao je Marković.

Poručuje da je u prevenciji sve, ako želimo da se ova negativna i loša statistika smanji u korist boljeg preživljavanja naših pacijenata.

- Preventivni pregled i rana dijagnostika u asimptomatskoj fazi, mi imamo već etablirane skrininge za rak dojke, karcinoma grlića i debelog creva. Nisam, da kažem, ni kompetentan ni nadležan da govorim o dinamici tog sprovođenja, ali to je jedini način - poručio je Marković.

Rak testisa pogađa sve mlađe muškarce. Prosečna starost obolelih je između 25 i 45 godina, ali ugroženi su i dečaci u pubertetu od 14 godine. U oko 80 posto, u ranoj fazi, rak otkriju sami pacijenti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Planeta

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane
NAKON SMRTI IRANSKOG LIDERA

Putin poslao poruku u Iran! Stiže uoči Raisijeve sahrane

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, s kojim je razgovarao o pitanjima formiranja vlade i od koga je zatražio da prilikom odlaska na sahranu Ebrahima Raisija prenese iranskom rukovodstvu da Moskva očekuje da će se saradnja između dve zemlje razvijati na isti način kao i do sada i nakon smrti iranskog lidera.

21.05.2024

23:00

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!
Uskoro i premijera

(VIDEO) Poljski režiser prikazao Putina u pelenama i na kraju ga ubio! Uradak prodat u 50 zemalja! Bljuvotina kakva još nije viđena!

Poljski režiser Patrik Vega napravio je, blago rečeno, skandalozan film o lideru Rusije Vladimiru Putinu koristeći za te svrhe veštačku inteligenciju. On je lice vladara Rusije nakalemio na telo pravog glumca i snimio verovatno najveću bljuvotinu otkako postoji sedma umetnost. Film, naime, prikazuje Putina od 10. godine do njegove izmišljene smrti i već je prodat u 50 zemalja. Makar tako tvrde njegovi producenti.

21.05.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija