• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

22.09.2023

07:30

Srbijo, pali alarme - ove brojke nisu dobre! Srbi se plaše karcinoma, a ne idu kod lekara

pixabay.com

Društvo

Srbijo, pali alarme - ove brojke nisu dobre! Srbi se plaše karcinoma, a ne idu kod lekara

Podeli vest

Samo četiri odsto građana Srbije ide na sve dostupne preventivne preglede i redovno brine o svom zdravlju, po čemu smo na neslavnom prvom mestu u Evropi, pokazali su najnovija istraživanja.

Zabrinjava i to što 33 odsto građana ode samo na "poneku" analizu i proveru zdravstvenog stanja, dok čak 35 odsto njih ni ne zna koji su im pregledi potrebni.

Poražavajuće brojke

Ništa bolja situacija nije ni sa malignim oboljenjima, od kojih svake godine oboli oko 40.000 ljudi.

Odlazak na redovne preglede i rano otkrivanje bolesti smanjili bi smrtnost od ove opake bolesti od koje godišnje umre oko 20.000 ljudi!

Foto: Shutterstock

 

 

- Na pitanje zašto ne idu kod lekara - 23 odsto građana Srbije kaže da za to nema vremena, 12 odsto se plaši loše dijagnoze, a 35 odsto i ne zna koji bi im pregledi bili potrebni. Čak 62 odsto kaže da nikada nije otišlo ni na jedan od dostupnih preventivnih pregleda. Tako se po pitanju lične neodgovornosti kada je u pitanju zdravlje, od 16 anketiranih zemalja, Srbija zajedno sa Poljskom svrstala na prvo, najgore mesto. Zanemarivanjem preventivnih pregleda građani Srbije se ozbiljno poigravaju vlastitim zdravljem. Najčešće se na pregled odazivaju u Italiji i Portugalu, po 39 odsto, dok u Srbiji, uprkos visokoj stopi obolevanja i umiranja od raka dojke, svega 26 odsto ide na pregled - navodi se u istraživanju koje je obuhvatilo više od 32 hiljade ispitanika, starosti od 18 do 99 godina.

Sa ovim podacima saglasna je i specijalista opšte prakse dr Branka Grujić. Prema njenim rečima, ovo je vrlo poražavajuće za 21. vek, kada je pacijentima sve dostupno, a oni se plaše, stide ili nemaju vremena da idu kod lekara!?

Foto: pexels.com

 

 

- Takav smo narod i to se ne menja. Plašimo se vađenja krvi i laboratorije, postavljanja dijagnoze, a ne volimo ni da čekamo kod lekara. Niko nema strpljenja da čeka termin za lekara specijalistu. Slažem se i da na primarnom nivou mora mnogo više da se bavi ovom prevencijom, ali isto tako svest ljudi prema zdravlju mora da se promeni. Generalno, ne vodimo računa o sebi. Zato i jeste statistika takva, nimalo pohvalna - ističe dr Grujić.

Apel za prevenciju

Zato ona apeluje na građane da idu na redovne skrininge.

- Postoje kalendari kada se koji pregled obavlja i to su uglavnom pregledi debelog creva, pluća, prostate, odlazak na mamografiju, kod oftamologa i ginekologa... To su sve pregledi koji mogu sprečiti razvijanje ozbiljnih bolesti i kancera, ali i umnogome smanjiti posledice, ukoliko se oboljenje otkrije na vreme. Kada bi to ispoštovali, bili bi mnogo zdraviji narod i imali kvalitetniji život. Prevencija je ključ svega, jer bolje sprečiti nego lečiti!

Navike Srba

23% kod lekara ne ide jer nema vremena
12% se plaši loše dijagnoze
35 % ne zna koji su pregledi potrebni
62 % nikada nije otišlo ni na jedan od dostupnih preventivnih pregleda
26 % ide na pregled dojke

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi
Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi

Danas se u Višem sudu u Beogradu nastavlja suđenje u krivičnom postupku protiv bračnog para Kecmanović, Vladimira i Miljane, čiji je sin Kosta 3. maja prošle godine ubio devet učenka i radnika obezbeđenja OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, a odmah potom biće održano i pripremno ročište u parničnom postupku koji je pokrenuo dečak koji je ranjen u masakru.

21.05.2024

08:25

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasja
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasja

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija