• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

23.11.2023

11:46

Raste preduzetništvo u Srbiji! Čak 3.400 frilensera prijavilo porez

Shutterstock

Društvo

Raste preduzetništvo u Srbiji! Čak 3.400 frilensera prijavilo porez

Podeli vest

Preduzetnici u Srbiji čine 74,6 odsto ukupnog broja sektora MSP. Ili, 27,3 odsto svih zaposlenih. Njihov učinak u BDP iznosi 24 odsto i poslednjih godina broj preduzetnika konstantno raste.

Trenutno ih je više od 328.000. Ove godine za prvih šest meseci registrovano je oko 22.500 novih, što je za 11 odsto više nego u istom periodu 2022.

Kriza nije usporila ovaj pozitivan trend, sprovedene su neka od rešenja koja poboljšavaju regulatorni okvir za poslovanje, ali su mere podrške i dalje neophodne, poručeno je sa panela koji je održan u okviru programa StarTech, a povodom Globalne nedelje preduzetništva, koju je organizovao NALED.

Ove godine, prema rečima Dragana Demirovića, pomoćnik ministra finansija, najvažnije regulatorne izmene urađene za poboljšanje položaja paušalaca i frilensera.

- Produženo je ograničenje rasta poreske osnovice za paušalce do 10 odsto do kraja 2025, kao i maksimalno umanjenjenje osnovice za početnike za 50 odsto. Profit preduzetnika ne raste istom dinamikom kao zarade, te je ograničenje rasta poreskih obaveza još uvek preduslov za poslovanje paušalaca - objasnio je Demirović.

U Srbiji je registrovano oko 147.200 paušalaca, a pre tri godine ih je bilo 121.700, rekao je Dragan Agatunović, koordinator za poresku kontrolu u Poreskoj upravi.

 - Značajno je unapređen postupak oporezivanja frilensera. Do sada je oko 3.400 njih podnelo oko 7.800 prijava u ukupnom iznosu 582 miliona dinara. Oni su ostvarili prava na zdravstveno osiguranje - zaključio je Agatunović i dodao da će od naredne godine biti dostupne i nove funkcionalnosti na portalu Frilenseri.

Ministarstvo privrede nedavno je usvojilo Strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća do 2027. kojom se određuje strateški pravac razvoja preduzetništva i konkurentnosti.

- Uloga preduzetnika je sve značajnija. Preduzetnici čine 27,3 odsto ukupnog broj zaposlenih u Srbiji i učestvuju sa 24 odsto u BDP-u. Strategija to prepoznaje i predvidela je mere finansijske i nefinansijske podrške za njih - rekla je Aleksandra Vučetić iz Sektora malih i srednjih preduzeća Ministarstva privrede.

Svi zainteresovani preduzetnici, mogu da se informišu o aktuelnim programima podrške i izmenama zakonske regulative preko portala preduzetnistvo.gov.rs.

Foto: Informer

 

Sofija Popara iz Digitalne zajednice je ukazala na mere za poboljšanje uslova poslovanja preduzetnika, ali da ima još prostora za unapređenje.

- I dalje je aktuelna inicijativa "I preduzetnice su mame", koje nemaju ista prava tokom trudničkog i porodiljskog kao zaposlene žene. Olakšanje bi donelo objedinjavanje uplate poreza i doprinosa na jedan račun, omogućavanje prelaska na režim samooporezivanja kada paušalci pređu limit od šest miliona - rekla je Popara.

Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije u NALED-u, podržao je navedene predloge i dodao da je neophodno omogućiti i automatski upis staža preduzetnicima i razmotriti povećanje limita za paušal od šest miliona.

On je najavio  osnivanje Saveta za male biznise koji bi se sistemski bavio pitanjima preduzetnika. Vasiljević je podsetio je da je NALED pre pet godina inicirao reformu paušalnog oporezivanja koja je omogućila automatizaciju obračuna poreskih obaveza i predvidivost u poslovanju paušalaca, podizanje onlajn poreskog kalkulatora, naveo je za Blic.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija