• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.12.2023

06:50

Danas slavimo Svetog mučenika Platona! Dan kada je najvažnije imati jaku veru!

Printscreen YouTube

Društvo

Danas slavimo Svetog mučenika Platona! Dan kada je najvažnije imati jaku veru!

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva i hrišćani obeležavaju dan posvećen svetom Platonu od grada Ankire Galatijske.

Platon od grada Ankire Galatijske bio je hrišćanin po rođenju i vaspitanju. Još u mladim godinama pokazivao veliko savršenstvo u svima dobrodeteljima.

Platon ne skrivaše svoju veru u Hrista Gospoda, nego javno je propovedaše izobličavajućn idolopoklonike zbog klanjanja mrtvim tvarima mesto živome Tvorcu.

Zbog toga bi izveden na sud pred načalnika Agripina, i bi mnogo istjazavan i mučen od ovoga. Kada ga načalnik poče savetovati, da izbegne smrt i sačuva život poklonjenjem idolima, odgovori mu Platon: „dve su smrti, jedna vremena a druga večna, tako dva su i života, jedan malovremeni a drugi beskonačni”.

Foto: Tanjug

 

Tada Agripin udari na nj strašne muke. Između ostaloga naredi, te mu vrelu gvozdenu đulad metahu na obnaženo telo; po tom od kože mu kajiše skrajahu. „Muči me još ljuće, dovikivaše mučenik mučitelju, da se vidi jasno tvoja bezčovečnost i moje trpljenje”.

Kada mučitelj napomenu mučeniku Platona filozofa kao neznabožačkog filozofa, reče mu mučenik: „niti sam ja sličan Platonu ni Platon meni, osim jedino po imenu. Ja učim i učim se mudrosti, koja je Hristova, a on je učitelj one mudrosti, koja je ludost pred Bogom.”

Po tom bi Platon bačen u tamnicu, gde provede 18 dana bez hrane i vode. Kada se stražari zadiviše, da Platon mogaše živeti gladujući tako dugo, on im reče: „vi se sitite mesom a ja svetim molitvama; vas veseli vino a mene Hristos, loza istinita”. Bi najzad posečen mačem oko 266. god. i primi venac večne slave.

Budite i vi kao i Platon istrajni u veri, jer samo prava i stinska vera donosi spasenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija