• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Marija Stanković

04.12.2023

17:40

Oči u oči sa srpskom Lejdi Di! Živi u Budimpešti, a evo čime se bavi i kako započinje jutro – šokantno otkriće Informera!

Reuters/privatna arhiva

Društvo

Oči u oči sa srpskom Lejdi Di! Živi u Budimpešti, a evo čime se bavi i kako započinje jutro – šokantno otkriće Informera!

Podeli vest

Nijedan intervju nije izazvao toliko pažnje kao onaj koji je princeza Dajana, poznatija kao Lejdi Di, dala 1995. Godine za BBC. Gledalo ga je više od 20 miliona ljudi. To je bio prvi put da neki aktivni član kraljevske porodice govori otvoreno o privatnim stvarima, a princeza je imala toliko toga da kaže o životu u palati.

Princeza Dajana poginula je u saobraćajnoj nesreći 31. avgusta 1997. godine, a i danas ima mnogo teorija zavera u vezi s ovim događajem.

Ali šta se desi kada se godinama kasnije sretnete oči u oči, ni manje ni više, nego sa Lejdi Di? I kolika je verovatnoća intervjuisati upravo princezu od Velsa usred Srbije 2023. godine.

Svako bi rekao šanse su male, ali Informer to demantuje.

Na jednom skupu novinara iz dijaspore i Srbije, pod nazivom “Mostovi do zavičaja”, sreli smo upravo nju – peštansku Lejdi Di, bolje rečeno srpsku Lejdi Di.

Na prvi pogled rekli bismo: “Da, na nekog nas podseća ova šarmantna gospođica”, ali nije baš najjasnije na koga.  

Skup i druženje nastavljeni su u jednom tradicionalnom srpskom restoranu uz tamburaše, a ona na podijumu, najtalentovanija od svih za igru. Uz njeno uvijanje stasa, čulo se dobacivanje “Vranjanka prava”.

Foto: Informer

 

Tačno, sve izgleda kao da joj koreni vuku od Koštane i Sofke.

- Da, sigurno je Vranjanka, ali odakle je poznajemo? – I dalje nas proganja pitanje, a onda je sinuo odgovor:

Pa ona je identična princeza Dajana!

- Ja sam Mira, Srpkinja iz Santova, a živim u Budimpešti. Bežeći od Turaka, da li sa Kosova i Metohije ili iz Bosne, nisam sigurna, ali 1690. godine moji preci preselili su se u Mađarsku i žive tu već vekovima – kaže nam ona, a onda nezaboravan pogled direktno u oči – pred nama stoji Lejdi Di u srpskom ruhu, a mi smo privilegovani da razgovaramo sa njom.

Foto: Informer

 

- Nisu bile mešane familije, bilo je prelaza iz katoličke vere u pravoslavnu i obrnuto, ali da je neko Mađar u porodici, to se nije desilo. Naši preci su se vekovima trudili da održe jezik i kulturu, u našoj kući se i dan-danas govori samo srpski. Veliku ulogu je igrala crkva u svemu tome. Vera okuplja ljude, uvek su me vodili u crkvu, naučili su me tamo kako da pojim. Porodica je takođe bila bitna, sve se uvek familijarno slavilo, slave, rođendani, praznici. Ja sam pravoslavka - nastavlja ona o svojoj porodici i svom životu.

Da je sličnost između srpske i engleske Lejdi Di velika, govore nam i sledeći detalji.
Prava Lejdi Dajana je prvo pohađala školu Ridlsvort Hol u Norfoku, a od 1974. živela je u đačkom domu Vest Hit, u Kentu.

Posle škole, radila je u Londonu, prvo kao dadilja, povremeno kao kuvarica, a onda i kao asistentkinja u vrtiću Jang Ingland u Londonu.

Naša princeza Mira se školovala za učiteljicu, ali je na poslednjoj godini fakulteta dobila priliku da se zaposli na Javnom servisu u srpskoj emisiji u Budimpešti i tad se zaljubila u medije. Pre toga je završila srpsku gimnaziju, boraveći u đačkom domu u Budimpešti.

Skup koji je bio organizovan kako bi se sreli mnogi novinari iz dijaspore dao nam je odgovore i na druga pitanja.

- Za nas koji smo rođeni van matice mnogo znači kada imamo priliku da odemo u Srbiju. Drugi je to mentalitet, imaš mnogo veće mogućnosti da doživiš to srpstvo. U svakom kvartu u Mađarskoj ima srpskog življa, imamo i srpsku samoupravu, ali uvek nam je super kad možemo da odemo u maticu – rekla nam je Mira, koja kaže da je dugo igrala folklor, te nas je zbog toga svojim plesom sve zasenila.

Foto: Informer

 

A onda nam je lepooka plavuša otkrila kako započinje svako jutro.

- Pijem zeolit, zatim antioksidante, kumin, malina, đumbir, taj neki miks zdravih stvari, a onda doručkujem voće ili neku kašu. Hranim se zdravo – jasna je bila i opet nas vratila na princezu

Dajanu, koja je nekada izjavila:

- Dan započinjem grejpfrutom, muslijem i parčetom tosta.

Sličnosti su prevelike, a nama je bila još veća čast!

Ponavljamo, intervju iz 1995. godine gledalo je više od 20 miliona ljudi i to je bio prvi put da neki aktivni član kraljevske porodice govori otvoreno o privatnim stvarima.

Naš intervju iz 2023. godine biće prava senzacija, jer ne intervjuiše se Lejdi Di svaki dan – makar njeni koreni bili daleko i od Ujedinjenog Kraljevstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija