• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Marić

05.12.2023

07:15

Stiže nam gas iz Azerbejdžana! Za Srbiju nema zime: Završen gasovod Srbija - Bugarska!

Informer

Društvo

Stiže nam gas iz Azerbejdžana! Za Srbiju nema zime: Završen gasovod Srbija - Bugarska!

Podeli vest

Projekat jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer sa kapacitetom od 1,8 milijardi metara kubnih omogućuje i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja centralne Evrope.

Radovi na gasovodu Srbija - Bugarska su završeni, čime će se omogućiti snabdevanje gasom iz novog izvora, posebno iz Azerbejdžana. Gasovod će biti pušten u probni rad do kraja ove nedelje, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović. Prema njenim rečima, u pitanju je strateški značajan projekat za Srbiju.

- Gasovod Srbija - Bugarska je prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za svega 12 meseci. Pre samo godinu dana smo započeli radove i za 12 meseci, predanim radom, izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, četiri merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama. Očekujem puštanje gasovoda u probni rad do kraja nedelje - rekla je ministarka.

Važno za sve

Ministarka Đedović Handanović je podsetila da je potpisan dogovor s "Bulgartransgasom", kao i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje koji će stizati iz Azerbejdžana od sledeće godine.

- Drago mi je što je predsednik Srbije najavio da ćemo puštanje novog gasovoda u rad ozvaničiti bilteralnim posetama predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Bugarske Rumena Radeva, što je važno zbog jačanja odnosa sa ovim zemljama, a pre svega sa Azerbejdžanom, iz koga ćemo nabavljati do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026, dok se od 2027. godine te količine mogu povećati i tri puta - rekla je ministarka.

Ona je ukazala da je gasovod Srbija - Bugarska važan i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije.

- Ovaj gasovod je važan za građane i privredu u ovom delu Srbije, posebno za priključenja u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i razvoj gasne mreže u Nišu. Ova infrastruktura će omogućiti priključenje privrede i velikog broja domaćinstava na gas. U procesu zelene tranzicije bitno je da imamo sigurno snabdevanje, da možemo da pređemo s korišćenja uglja i mazuta na gas, koji je čistiji izvor energije - rekla je Đedović Handanović.

Foto: Informer

 

Ministarka je istakla da ovaj projekat jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer gasovod Srbija - Bugarska kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih omogućuje i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona do zemalja centralne Evrope.

Zavisnost od Rusije

Završetkom izgradnje gasne interkonekcije Srbija - Bugarska naša zemlja će dobiti mogućnost za povezivanje sa izvorima gasa koji dolaze do Grčke, uključujući gas iz Azerbejdžana i Kaspijskog regiona i LNG terminala u Grčkoj. Gasna interkonekcija Srbija - Bugarska deo je šire inicijative EU - Južnog gasnog koridora, čiji je cilj da se smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić za Informer navodi da je gasni interkonektor Srbija - Bugarska od strateškog interesa i za Evropsku uniju, jer će Srbija time postati tranzitna zemlja za dopremanje gasa do EU.

- Ovo je sjajna vest za Srbiju, jer je u ovim teškim vremenima svaka alternativa dobrodošla. Naša ponuda će sada biti dodatno obogaćena. Treba imati u vidu da će Bugari zatvoriti Južni ruski tok. U situaciji kada je zatvoren gasovod prema Poljskoj, kao i Severni tok 1 i 2, ovaj gasovod će zadovoljiti naše potrebe. Ako imamo u vidu da će do nas putem ovog gasovoda stizati i tečni gas iz LNG terminala u grčkoj luci Aleksandropolis, možemo reći da su u pitanju zaista dobre vesti - kaže Savić.

Gasovod Srbija - Bugarska u brojkama

109 km je dužina međusistemske gasne veze "Bugarska - Srbija" (IBS) u Srbiji
170 km je ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države (od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša)
85,5 miliona evra je ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska
1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje iznosi kapacitet gasovoda




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija