• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Kurir

06.12.2023

16:32

Pekarki prekipela nepravda pa odlučila da progovori: Vlasnici nas teraju da potkradamo mušterije, na ovome najviše zakidamo

printscreen

Društvo

Pekarki prekipela nepravda pa odlučila da progovori: Vlasnici nas teraju da potkradamo mušterije, na ovome najviše zakidamo

Podeli vest

Pojedini pekari u Beogradu zakidaju na gramaži raznih vrsta specijalnih hlebova i peciva, a cena je ostala ista ili je skočila od 10 do 15 dinara!

Zaposleni u nekim prestoničkim pekarama tvrde da pojedini vlasnici "ukradu" potrošačima i do 50 grama po vekni, ali redovno i zakidaju i na suhomesnatim proizvodima koji se stavljaju u sendviče, kao i na kremu koji se stavlja u krofnama.

- Dugo godina sam radila u beogradskim pekarama i odlično znam kako to funkcioniše. Nisam samo prodavala peciva i hleb nego sam i mesila. Kako je inflacija počela da skače mi smo tako zakidali na specijalnim vrstama hleba. Pojedini potrošači su primetili da vekna nije iste veličine kao pre, a čak smo i cenu podigli za deset dinara. Mnogi su počeli da se bune, ali ja iako radim u pekari uvek savetujem kupce da traže da izmerimo veknu odmah na licu mesta. Ljudi to plaćaju i imaju prava da se bune ukoliko se utvrdi da su obmanjeni - priča nam radnica (ime poznato redakciji) i dodaje:

- I ne zakida se samo na gramaži... Radila sam i u pekari u kojoj smo prodavali sendviče. Recimo, u sendvič stavljamo svega dva do tri parčeta šunke, pečenice. Ukoliko mesimo krofne sa kremom ili džemom svega jednu kašičicu stavimo. Zakida se na svemu i na svemu se gleda samo da se uštedi. Treba obratiti pažnju na to, otvorite sendvič da vidite koliko šunke ima ili pojedine krofne koje su skoro prazne iako na deklaraciji piše da su sa kremom ili džemom.

Podsetimo, Vesna Perinčić, predsednica Upravnog odbora Republičke unije potrošača ipričala je da deklaracija mora biti jasno definisana i tom prilikom je naglasila da pravilnici postoje za sve.

- Deklaracija je detaljno definisana sa više propisa, pravilnika. Pre svega tu je centralni zakon o trgovini koji propisuju da roba u trgovini na malo mora sadržati deklaraciju koja je jasno definisana, nedvosmislena da ne bi dovodila potrošača u zabludu. Ne sme da sadržati podatke da ima posebna lekovita svojstva i tako dalje.

Za pekarske proizvode, na primer, takođe postoji pravilnik o kvalitetu proizvoda odnosno peciva. Ako trgovac deklariše da je proizvod od ražanog brašna mora imati minimum 70% ražanog brašna, ukoliko je reč o heljdinom minimum 30%, a ukoliko je reč o bureku sa sirom minimum 20% punjenja - kazala je Perinčićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija