• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti

09.12.2023

17:48

Pušta se u probni rad gasovod Srbija - Bugarska: Od nedelje može i gas iz Azerbejdžana

Informer

Društvo

Pušta se u probni rad gasovod Srbija - Bugarska: Od nedelje može i gas iz Azerbejdžana

Podeli vest

Izgradnjom gasne interkonek cije sa Bugarskom, čije puštanje u probni rad kreće u nedelju, Srbija je dobila dodatnu energetsku sigurnost za naše građane i privredu koju do izgradnje ovog gasovoda nije imala, kaže za ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović.

Ona napominje da ne smemo da zaboravi mo da je gasovod "Balkanski tok" završen u jeku pandemije korone, a pre izbijanja sukoba u Ukrajini, a da je gasna interkonekcija građena u vreme velike energetske krize.

Uz nemerljivu podršku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, kako kaže, ovi projekti učinili su da je pozicija Srbije neuporedivo povoljnija nego pre samo nekoliko godina, kad smo imali smo jedan pravac snabdevanja, preko Ukrajine i Mađarske.

- Danas Srbija ne samo što ima sigurnije snabdevanje gasom, već zadobija i značajno mesto na gasnoj mapi Evrope. Pored ruskog gasa koji se doprema "Balkanskim tokom", preko Srbije će odsad ići i tran- zit gasa iz Azerbejdžana Kaspijskog regiona ka zemljama centralne Evrope. Izgradnjom novih interkonekcija koje planiramo, pre svega ka Severnoj Makedoniji, nastojaćemo da tu poziciju u regionu dodatno ojačamo, kaže sagovornica:

Dodatno je važno što smo uspeli da pokažemo da veliki projekat u energetici može biti završen u roku. Sama izgradnja je trajala 12 meseci, tokom kojih je izgrađeno 109 kilometara novog gasovoda, četiri merno-regulaci one stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, velika primopredajna sta nica u Trupalama, ali i dodatni objekti u Knjaževcu i Crvenoj Reci. u naredne tri godine, imamo mogućnost da nabavljamo iz Azerbejdžana do 400 miliona kubnih metara gasa, što je blizu 15 odsto naše trenutnih godišnjih potreba. a od 2027. moći ćemo da te količine uvećamo na oko milijardu kubnih metara gasa.

Dogodine neće poskupeti struja

 

Ono što je za građane Srbije  u ovom trenutku možda najavžnije neće poskupeti struja- Ono što je za građane Srbije u ovom trenutku možda najvažnije, to je činjenica da ovu zimu i hladne dane dočekujemo daleko spremaiji nego ranijih godina. U Srbiji ima dovolno energemata i rabani oko toga ne treba da brinu. Zaliha uglja na deponijama ima dno, one su na rekordnom nivou i iznose 2,3 miliona tona. Odli su i akumulacije u hidroelektranama, oko 600. U prvih 11 meseci ove go od razlike uvoz/izvoz struje EPS je zaradio 123 miliona evra. EPS kemipjje cadje obaveze prema dobavljačima na vreme, promenili smo Statut EPS-a, smanjili nadzor od strane Vlade i uveli profesionalni nadzorni od bor. Fokus EPS-a u 2024. će biti na restrukturi i ne vesticijama, a nova povećanja cene struje nisu planirana. Konačno, zbog svega toga, 2024. je i godina u kojoj, konačno, posle više decenija, nisu planirana izdvajanja iz budžeta za EPS!

Foto: Milan Obradović

 

 

Ministarka Đedović Handanović kaže da će ovaj gasovod direktno omogućiti da se više kompanija i pomaćikstava na jugu Srbije, u ka Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Niš priključi na gas, koji je kao energent ekološki prihvatljiviji od drugih fosilnih goriva Na naše pitanje da li su Bugari završili svoj deo, odgovara potvrdno.

- Završena je i deonica na teritoriji Bugarske, na vreme za puštanje gasovoda u probni rad. Kada bi se kojim slučajem prekinuo "Turski tok" i veza preko Ukrajine, kapacitet ove nove interkonekcije gasne u pravcu Srbije iznosi 1,8 milijardi metara kubnih gasa, koliko iznose i maksimalne količine koje bi naša zemlja mogla da dobije iz ovog pravca u budućnosti, kaže ministarka:

- Pored toga, u slučaju poremećaja u snabdevanju, možemo da računamo i na rezerve gasa u skladištima u Srbiji i Mađarskoj. One trenutno iznose oko 635 miliona kubnih metara gasa, što je dovoljno za 65 dana prosečne dnevne potrošnje u grejnoj sezoni. Ovom interkonekcijom stizaće nam gas iz Azerbejdžana.

- Prvi gas iz ove države ka Srbiji moći će da poteče od danas! Već do kraja ove grejne sezone moći ćemo da računamo na gas iz Azerbejdžana, a do kraja 2024. na ukupno 400 miliona kubnih metara gasa. Kada je cena gasa za Srbiju u pitanju, ona je određena cenama ovog energenta na holandskoj berzi TTF, kao relevantnom tržištu za određivanje cene prirodnog gasa u EU. Sa ruskom stranom ugovorena je primena naftne formule. Energetska kriza pokazala je da je neophodno obezbediti i sigurnost u snabdevanju i održive cene, a sa postojanjem različitih dobavljača i ugovorenim komercijalnim uslovima, Srbija ispunjava oba ova uslova. Ne zaboravimo Da cene na berzi mogu ići i ispod i iznad cena predviđenih dugoročnim ugovorima, a da je gas najskuplji onda kad ga nema.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija