• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

26.12.2023

12:38

Stiže nova pomoć države: Za ove radove na fasadi i stolariji, polovinu dobijate gratis, a ovo su uslovi

Shutterstock

Društvo

Stiže nova pomoć države: Za ove radove na fasadi i stolariji, polovinu dobijate gratis, a ovo su uslovi

Podeli vest

Zbog velikog interesovanja, većina lokalnih samouprava produžiće javni poziv za energetsku obnovu 500 zgrada priključenih na sisteme daljinskog grejanja. U Beogradu je novi termin za prijavu stambenih zajednica polovina januara.

Reč je o projektu, koji podrazumeva sanaciju krovova i fasada, a za čiju realizaciju je Ministarstvo rudarstva i energetike, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedilo ukupno 64,5 miliona evra. Cilj je smanjenje potrošnje energije - zimi za grejanje, a leti za hlađenje.

- U pet gradova i opština su javni pozivi završeni, dok će u većini ostalih među kojima su i Beograd, Niš i Кragujevac, prijavljivanje trajati i do početka februara, jer nam je cilj da energetski saniramo što veći broj stambenih zgrada za koje smo obezbedili subvencije u iznosu do 50 odsto vrednosti energetske sanacije. Apelujem na lokalne samouprave i upravnike zgrada da iskoriste ovu jedinstvenu priliku da omogućimo građanima da troše manje energije, plaćaju manje i renoviraju svoje stambene jedinice - rekla je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike.

Foto: Shuterstock

 

 

Ministarka je istakla da će se realizacijom projekta energetski sanirati oko 500 stambenih zgrada, odnosno oko milion kvadratnih metara.

- Projekat podrazumeva energetsku sanaciju krova i fasade zgrada čime se omogućavaju uštede energije od 20 do 30 odsto. Na ovaj način, povećaće se vrednost nekretnina, građani će moći da bolje kontrolišu potrošnju toplotne energije zimi, kao i troškove hlađenja leti, ali će se povećati i komfor, vrednost i vizuelni izgled zgrada - rekla je ministarka.

Ministarka je dodala da će prilikom izbora stambenih zgrada prioritet imati one koje imaju najveću specifičnu potrošnju, a koje bi u slučaju prelaska na naplatu po potrošnji, a bez energetske sanacije, imale veće račune.

Po utvrđivanju preliminarnog spiska prijavljenih stambenih zgrada, izabraće se konsultant koji će za svaki objekat predložiti mere energetske sanacije, uštede i načine otplaćivanja.

- Na osnovu toga će svaka stambena zgrada doneti konačnu odluku da li želi da učestvuje u programu - rekla je ministarka.

Projekat „Energetska sanacija stambenih, više-porodičnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja – Javni ESCO Projekat“ sprovodi se u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Od ukupne vrednosti projekta koja iznosi 64,5 miliona evra, 50 miliona evra je zajam EBRD, a 14,5 miliona evra obezbeđuje se iz donacija.

- U najvećim gradovima je odziv bio bolji, dok je u manjim gradovima i opštinama interesovanje bilo manje, stoga će u većini jedinica lokalne sampuprave u kojima konkurs nije završen, rok za prijavu stambenih zajednica biti produžen. Projekat predviđa energetsku sanaciju fasade i krova, a glavne koristi ovog projekta tiču se prelaska na naplatu grejanja po potrošnji. Građani će sami uticati na svoju potrošnju za grejanje zimi, a biće i značajnih ušteda za hlađenje leti, zbog bolje izolacije zgrade - rekla je ministarka.

Foto: Peđa Milosavljević

 

 

Кako navodi ministarka, uštede u potrošnji energije na godišnjem nivou će biti između 25 i 30 odsto. Pored toga, vrednost nekretnine biće povećana nakon energetske sanacije objekta, a ove mere uticaće pozitivno i na vizuelni identitet grada. Građanima se godišnji računi za grejanje zbog otplate energetske sanacije neće povećavati ili će biti neznatno uvećani.

- U Beogradu je interesovanje zadovoljavajuće i s obzirom na to, javni poziv ćemo produžiti do polovine januara, kako bi što veći broj stambenih jedinica imao priliku da se prijavi. Nakon formiranja rang liste, Ministarstvo rudarstva i energetike će u saradnji sa EBRD izraditi odgovarajuću dokumentaciju, pre svega elaborate energetske efikasnosti na osnovu kojih će svaka stambena jedinica dobiti konkretnu ponudu kojom je definisana vrednost investicije, rok otplate, kao i finansijske uštede. U tom trenutku, stambene zajednice donose konačnu odluku o učešću u projektu - objašnjava Đedović Handanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Uskoro konkursi po gradovima za zamenu stolarije: Obezbeđeno duplo više para, država subvencioniše i do 65% troškova
Društvo

Uskoro konkursi po gradovima za zamenu stolarije: Obezbeđeno duplo više para, država subvencioniše i do 65% troškova

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović rekla je u Narodnoj skupštini Republike Srbije da je izuzetno interesovanje građana za subvencije države kojim se sprovode mere za unapređenje energetske efikasnosti u porodičnim kućama i stanovima i da su do sada u 79 gradova i opština u Srbiji objavljeni javni poziv za građane.

24.10.2023

09:58

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!
Live TV

Da li se sprema hapšenje Netanijahua? Mladići u Ukrajini plaču dok ih silom odvlače na front!

U Pojasu Gaze od početka sukoba ubijeno je više dece nego u svim svetskim sukobima zajedno. Amerika štiti Izrael do krajnjih granica, ipak navodno se sprema optužnica protiv Netanijahua zbog svega što se dešava u Pojasu Gaze. Na ovu, ali i druge aktuelne teme govorili su gosti "Rata uživo" Vojislav Milošević, direktor Centra za antiterorizam i Ivan Ivanović iz pokreta "Naši".

28.04.2024

19:53

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija