• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

12.03.2024

14:09

Srbija razmišlja o nuklearki do 2040. godine? "Danas imate manje reaktore koji se brže grade i manje koštaju"

Shutterstock/Zhukova Oksana

Društvo

Srbija razmišlja o nuklearki do 2040. godine? "Danas imate manje reaktore koji se brže grade i manje koštaju"

Podeli vest

Balkanski forum u mađarskoj prestonici okupio je predstavnike vlada i stručnjake iz regiona i Evropske unije, a cilj je da se podstakne saradnju u svi sferama života. Iako je energetska kriza iza nas, Evropa je obazriva i stabilnost snabdevanja energentima svim zemljama je prioritetan zadatak.


Na Forumu u Budimpešti održava se i ministarski okrugli posvećen energetskoj stabilnosti na kome učestvuje i ministrka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

- Tema je energetska bezbednost, kao što znamo kriza u Ukrajini još traje. Energetski smo stabilni, imamo dovoljne zalihe gasa u skladištima, i u Banatskom dvoru i ovde u Mađarskoj, ali moramo biti na oprezu. Mađarska je naš strateški partner, posebno u energetici - rekla je Đedović Handanović.

Ministrka rudarstva i energetike imaće odvojeni razgovor sa mađarskim ministrom Peterom Sijartom o nastavku saradnje.

- Razgovaraćemo i o izgradnji srpsko-mađarskog naftovoda u dužini od 128 kilometara koji će projektno koštati oko 150 miliona evra. Imamo svu tehničku i projektnu dokumentaciju, i očekujemo da će naftovod biti biti završen do 2027.godine - kaže ministarka Đedović Handanović.

Prema rečima Đedović Handanović Mađarska dosta polaže na nuklearnu energiju o čemu i mi treba da razmišljamo.

- Treba da razmišljamo kako da do 2040. godine obezbedimo izvore bazne energije, kao što je nuklearna. Danas imate manje reaktore koji se brže grade i manje koštaju, a mi se još uvek primarno oslanjamo na ugalj. Tendencije u svetu su da se i u gas u budućnosti ne investira, tako da je potrebno naći izvore obnovljive energije - istakla je ministarka rudarstva i energetike.
Tokom dvodnevnog Foruma u Budimpešti razgovaraće se o budućnosti regiona, a jedna od tema biće i kako preduprediti nedostatak radne snage u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija