• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.12.2023

14:49

Najveći naučni eksperiment na svetu, čuva podatke u Srbiji! Veliko priznanje za našu zemlju

https://mit.gov.rs/

Društvo

Najveći naučni eksperiment na svetu, čuva podatke u Srbiji! Veliko priznanje za našu zemlju

Podeli vest

Naša zemlja, kao punopravna članica Evropske organizacije za nuklearno istrazivanje (CERN), prikljucila se grupi od samo šest zemalja članica kojima je Savet organizacije poverio na čuvanje podatke koji nastaju tokom eksperimenata sa elementarnim česticama.

Ovi podaci koji su kljucni za eksperimente koje fizičari iz celog sveta sprovode u CERN-u će se od naredne godini čuvati u srpskom data centru u Kragujevcu.
Ovo je priznanje poverenja u naucnu zajednicu Srbije, ako i u nas IT sektor koji će brinuti o pravilnom skladištenju i upotrebni podataka. 

Ovog meseca naša zemlјa je potpisala Memorandum orazumevanju sa CERN o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže (TheWorldwide LHC Computing Grid - LCG), u Državnom data centru Kragujevcu.

Ovim memorandumom srpski Data centar iz Kragujevca će postati Tier1 član najvišeg nivoa saradnju unutar globalne LHC računarske mreže.


Memorandum o razumevanju, koji su 9. decembra ove godine potpisali ministar informisanja i telekomunikacija MihailoJovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija drJelena Begović i šef odelјenja za informacione tehnologije CERN Enrika Porkariu, označava jedinstvenu priliku ipodršku CERN-a da se naša zemlјa priklјuči jednom od najznačajnijih naučnih projekata u svetu, kao i radi formiranja „Tier-1 centra“ u Državnom data centru u Kragujevcu.

Ovaj centar bi pružio podršku izvođenju CMS eksperimenta, i bio deo Globalne LHC čija je namena da čuva, obrađuje, prenosi i analizira podatke.

Od posebnog značaja je što se u Srbiji otvara Tier-1 vrsta centra koji predstavlјa deo fundamentalnog sloja CERN-ove hijerarhijske računarske mreže, sloja koji se sastoji od malog broja centara pozicioniranim u odabranim najnaprednijim zemlјama IT tehnologije.


Premijerka Brnabić je prilikom sastanka sa delegacijom CERN istakla “Ovo veliki i značajan momenat, kada je reč o saradnji Vlade Republike Srbije i CERN-a i Srbija želi da postane jedna od vodećih zemalјa po pitanju visokih tehnologija, veštačke inteligencije i biomedicine, i ova saradnja predstavlјa dobru priliku i referencu za našu zemlјu”.
 
„Potpisivanjem ovog Memoranduma Srbija postaje deo Globalne računarske mreže CERN-a. Naime, u Državnom datacentru u Kragujevcu ćemo uspostaviti čvorište namenjeno za čuvanje, obrađivanje i analizu naučnih podataka sa Velikog hadronskog sudarača (LHC - Large Hadron Collider) u CERN-u.

To je ujedno i prilika da se u okviru naučne zajednice u Srbiji razviju i profilišu stručnjaci koji će raditi sa podacima nuklearnih istraživanja i imati mogućnost da sarađuju sa oko 5.500 naučnika iz 240 instituta iz 54 zemlјe širom sveta“, rekao je ministar Jovanović.


Državni data centar postaće Tier-1 centar CERN-a i omogući će proširenje kapaciteta u smislu čuvanja obrade i analize podataka koji se generišu tokom eksperimenata u CERN-u. Pored toga što direktno postajemo deo procesa istraživanja, naši IT stručnjaci će dobiti nova znanja vezana za upravlјanje jednim ovako kompleksnim informatičkim sistemom i omogući će da dobijemo novu generaciju stručnjaka koji će ovo znanje moći da primene i na druge oblasti nauke“, izjavila je ministarka Begović prilikom potpisivanja.


„Potpisivanje ovog Memoranduma je svedočanstvo o viziji Vlade Srbije i srpske naučne zajednice i njihovoj posvećenosti istraživačkom programu CERN-a, i obrnuto. Zadivlјeni smo računarskom infrastrukturom koju Srbija pruža na raspolaganje svetskoj LHC računarskoj mreži, a posebno CMS saradnji.

Sigurna sam da će ovaj Memorandum još više ojačati dugogodišnju saradnju između CERN-a i Srbije i doprineti ostvarivanju naše zajedničke vizije da postanemo odskočna daska za naučnu zajednicu u Srbiji i širom sveta.

CERN nastavlјa da bude posvećen zajedničkom razvoju i delјenju znanja sa svojim partnerima ,a sve u cilјu dalјeg naučnog napretka“, rekla je Enrika Porkari, šef IT odelјenja CERN-a. 


Republika Srbija je inače postala 23. punopravna zemlјa članica CERN-a 24. marta 2019. godine, dok smo bili pridružena članica CERN-a od 15. marta 2012. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija