• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.12.2023

10:51

Uspešan pilot projekat skrining aneurizme trbušne aorte: Pregledano 8.000 građana!

Tanjug

Društvo

Uspešan pilot projekat skrining aneurizme trbušne aorte: Pregledano 8.000 građana!

Podeli vest

Od aprila, kada je započet pilot projekat skrining aneurizme trbušne aorte u gradovima širom Srbije pregledano je 8.000 građana, a otrkiveno 350 aneurizmi, rečeno je danas na konferenciji za medije posvećenoj završetku te kampanje za ovu godinu.

Rezultate je predstavio vaskularni hirurg i inicijator programa dr Igor Končar iz Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS, a konferenciji je prisustvovala i ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Končar je rekao da su tokom kampanje građani izrazili veliku zainteresovanost za taj pregled.

- U prvoj fazi su naši doktori sa Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju bili deo tima koji je išao po Srbiji i uradili 4.000 pregleda. Nakon tih pregleda po zemlji, shvatili smo da je učestalost aneurizmatskih bolesti veća nego što smo očekivali. Takođe, videli smo da postoji veliko interesovanje javnosti, pa smo zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i u poslednjih mesec dana uradili još oko 4.000 pregleda. U drugoj fazi otkriveno je 150 aneurizmi. Odnosno, ukupno na 8.000 pregledanih u oba ciklusa otrkili smo 350 aneurizmi što je tri puta veća učestalost nego u Engleskoj i Švedskoj - istakao je on.

Končar je zahvalio ministarki na podršci, takođe i lekarima iz Kruševca, Novog Pazara, Zaječara, iz KBC Bežanijska kosa i UKCS, koji su učestvovali u kampanji.

Foto: Tanjug

 

Grujičić je poručila da će Ministarstvo zdravlja nastaviti da pruža svu moguću podršku projektu skrininga aneurizme trbušne aorte.

- Preventiva je nešto na čemu radimo poslednjij godinu dana veoma intenzivno. Naša ideja je da ne samo neurologe po bolnicama i domovima zdravlja obučimo za izvođenje tog skrininga, već u perspektivi i lekare opšte prakse u čije će svakodnevne veštine stati i analiza ultrazvuka - poručila je ministarka.

Dodaje da je zahvaljujući programu spaseno više stotina života i obećava da će se sa tim skriningom nastaviti i u toku naredne godine.

- Kada se aneurizma kasno otkrije znamo da može da ima smrtnih ishoda, tako da još jednom čestitke mojim mlađim kolegama na ideji, a još jednom da ponovim da je ovo potvrda da ima ko da leči pacijente u Srbiji - rekla je Grujičić.

Direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije Dušan Kostić takođe je uputio zahvalnost resornom ministarstvu, jer je, kako je rekao, prepoznat snačaj tih skrininga.

Foto: Tanjug

 

Marko Dragaš, vaskularni hirurg iz Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju UKCS ocenio je da je podignuta svest o aneurizmi, upravo putem tog projekta.

- Ne samo da smo otkrili značajan broj aneurizmi i spasili dosta života, već smo kampanjom značajno i podigli svest o probelmatici aneurizme trbušne aorte i delovali, nadam se, edukativno u zdravstvenom pogledu - zaključio je Dragaš.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija