• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.12.2023

16:03

"Zaplovimo Srbijom" Našu zemlju posetilo 35 odsto više turista sa rečnih kruzera!

beta/shutterstock

Društvo

"Zaplovimo Srbijom" Našu zemlju posetilo 35 odsto više turista sa rečnih kruzera!

Podeli vest

Srbiju je ove godine sa kruzera posetilo 182.765 turista, što je za 35 odsto više nego lane, a zabeleženo je 1.405 pristajanja kruzera, objavila je danas Agencija za upravljanje lukama.

Najviše pristajanja ostvareno je u Beogradu, 566, zatim u Novom Sadu, 372, u Donjem Milanovcu, 268 i Golupcu, 177.

Osim dobrih rezultata, ovogodišnju sezonu obeležila su otvaranja tri nova međunarodna pristaništa i to u Sremskoj Mitrovici, Zemunu i Šapcu, pa Srbija sada ima 10 otvorenih pristaništa.

Kada je reč o broju putnika sa kruzera, Srbija je treća zemlja u Dunavskom regionu, posle Austrije i Mađarske a našu zemlju sa reka obilaze turisti iz celog sveta, iz Amerike, Kanade, Meksika, Azije, zapadne Evrope.

Njihova potrošnja godišnje iznosi oko 3,5 miliona evra, a procenjuje se da su indirektni prihodi od kruzinga, usluge rominga, ulaznice za muzeje, hrana i piće, duplo veći.

Foto: Vesna Jović

 

Iz Agencije za upravljanje lukama navode da su radi potpunijeg iskorišćavanja nautičkih potencijala naše zemlje inicirali razvojni projekat "Zaplovi Srbijom", a u sklopu njega planirana je izgradnja i otvaranje međunarodnih putničkih pristaništa u Sremskim Karlovcima, Apatinu, Banoštoru i Velikom Gradištu, Ram.

Planirana je i izgradnja pet marina na Dunavu i razvoj domaćeg i prekograničnog linijskog i kanalskog saobraćaja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15