• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

29.12.2023

09:26

Ovaj srpski proizvod je na listi 50 najboljih na svetu: Ne zaostaje za parmezanom i mocarelom, a evo kako se pravi

Printscreen You Tube Guild of Fine Food

Društvo

Ovaj srpski proizvod je na listi 50 najboljih na svetu: Ne zaostaje za parmezanom i mocarelom, a evo kako se pravi

Podeli vest

Prestižni gastronomski sajt „Tejst Atlas" objavio je spisak pedeset najboljih sireva na svetu, među kojima se, uz čuveni italijanski parmezan i mocarelu, našao i sir sa Miroča. Miročki sir spravlja se na tradicionalni način, a receptura se prenosi s generacije na generaciju.

Ljubinka Pavlović sa Miroča svakoga dana siri sto litara mleka. Sada je, kaže, mnogo lakše jer ima sve što je potrebno za prozvodnju. Da bi dobila najbolji proizvod, poštuje stari recept, posle sečenja sir se bari u surutki.

Na pitanje koliko će ostati tako da se bari sir, odgovara: „Nekih sat, sat i po i posle toga se usoli."

U kući nikad nemaju sira na lageru jer se sve proda unapred. Zbog posebne strukture ovaj sir može da se griluje i zbog toga je nezaobilazan u dobrom predjelu. Vest da je miročki sir jedini iz Srbije na svetskoj gastronomskoj listi, učvrstio je Ljubinku u nastojanju da stočarstvo bude porodični posao. Imaju dvadeset jedno grlo, a obrađuju oko 50 hektara.

„Ja sam presrećna zbog toga jer biti 44. na svetu nije mala stvar, jako sam ponosna na svoj rad i rad svih žena na Miroču, koje su održale taj tradicionalni sir koji se i dan-danas pravi, koji smo nasledili od naših predaka”, kaže Ljubinka Pavlović sa Miroča.

Mlađi sin Jovan studira stočarstvo i plan je da se posle fakulteta vrati na Miroč.

„Stariji sin završio je fakultet, mlađi još nije, obojicu sam školovala od ovoga. Inače lepo može da se živi, ali iziskuje puno rada, puno truda, puno ulaganja", navodi Ljubinka.

Uz subvencije države planira da proširi proizvodnju jer Miroč je, kaže, najlepše mesto za život.

Miroč planina opevana je u pesmama o vili Ravijojli i Kraljeviću Marku. Ljudi se oduvek na ovim nepreglednim pašnjacima bave stočarstvom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15