• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

09.01.2024

07:15

Letećemo za Šangaj i Gvangdžou! Stižu dva nova aviona: Er Srbija neprikosnoveni regionalni lider u avio-saobraćaju

Shutterstock

Društvo

Letećemo za Šangaj i Gvangdžou! Stižu dva nova aviona: Er Srbija neprikosnoveni regionalni lider u avio-saobraćaju

Podeli vest

Dva širokotrupna aviona Erbas A330 stići će do maja u flotu "Er Srbije", a uskoro će biti otvorene i linije za Šangaj i Gvangdžou. "Er Srbija" nastavlja razvoj kao regionalni lider u avio-saobraćaju, sa 4,1 milion putnika u prošloj godini, što je treći najbolji rezultat nacionalne avio-kompanije od postojanja (tadašnji JAT je samo dva puta imao više putnika, u predratnim godinama: 1987. i 1988. godine).

Ministar finansija Siniša Mali kaže da očekuje da će brojke pokazati da je "Er Srbija" ostvarila profit od 35 miliona evra u 2023. godini.

- Nije bez značaja napomenuti ni činjenicu da je "Er Srbija" postigla treći najbolji rezultat po broju putnika u čitavoj industriji, koja se još oporavlja od pandemije. Posebno je važno istaći da "Er Srbija" stalno povećava broj destinacija na koje leti, među kojima su i one daleke. Letećemo za Šangaj i za Gvangdžou, a već nam rade linije za Tjenđin i Peking, kao i do Njujorka i Čikaga, tako da jedna mala ali uspešna zemlja kao što je Srbija ima nacionalnu avio-kompaniju koja leti i na Istok i na Zapad - naveo je Mali.

Simbol oporavka

Ministar je istakao da je upravo "Er Srbija" pravi primer i simbol oporavka srpske privrede od 2013. godine, pa nadalje. Kako je naveo, pokazalo se da javna preduzeća ukoliko imaju profesionalni menadžment mogu da ostvare dobre rezultate na dobrobit budžeta i svih građana Srbije.

- Te 2013. godine doneta je odluka da se avio-kompanija JAT ugasi i napravi "Er Srbija", koja je odnedavno u stoprocentnom vlasništvu države - kazao je Mali.

Foto: Informer

 

Zbog dobrih poslovnih rezultata prošlog avgusta "Er Srbija" je u skladu sa domaćim zakonima i uvažavajući zakonodavni okvir Evropske unije odlučila da Republici Srbiji uplati 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije.

Bolja usluga zemaljske usluge

Putnike će dodatno obradovati što će od narednog meseca biti dodatno poboljšana usluga zemaljskog opsluživanja, jer je "Er Srbija" potpisala memorandum o razumevanju sa kompanijom "Menzis eviejšen" ("Menzies Aviation"), vodećim globalnim partnerom za usluge zemaljskog opsluživanja.
- U okviru planirane saradnje, "Menzis" će pružati usluge zemaljskog opsluživanja putnicima "Er Srbije" na Aerodromu "Nikola Tesla" od februara 2024. godine. Prema sporazumu koji je do sada najveći za "Menzis" u Istočnoj Evropi, lokalni timovi će opsluživati više od 22.000 rotacija u prvoj godini na najvećem i najprometnijem aerodromu u Srbiji. U 2024. godini želimo da pružimo najbolju moguću uslugu našim putnicima i da imamo pouzdanog partnera za budući rast kompanije - rekao je Jirži Marek, generalni direktor "Er Srbije".

Povodom deset godina poslovanja pod imenom "Er Srbija", što je obeleženo pre nekoliko meseci, ministar finansija Siniša Mali je kazao da je 2013. godine tadašnji JAT imao više od 400 miliona dolara obaveza duga.

- Sećamo se 2013. godine, kad je predsednik Srbije zamolio šeika iz Emirata da nam pomogne u restrukturiranju JAT-a. Nacionalna avio-kompanija je tada imala 11 aviona i nije imao budućnost. To je bila slika i prilika Srbije - prisetio se ministar.

Foto: informer.rs

 

Bogata flota

Najnovije destinacije

"Er Srbija" iz Beograda počela je da leti i u:

- Porto
- Izmir
- Ankara
- Lisabon
- Palermo
- Katanija
- Napulj
- Varna
- Krakov
- Firenca
- Marsej
- Geteborg
- Keln
- Hamburg
- Kairo
- Tel Aviv
- Čikago

Generalni direktor "Er Srbije" Jirži Marek kaže da je poslednjih godina udvostručen broj destinacija u mreži, tako da "Er Srbija" u putničkom i teretnom saobraćaju danas leti do više od 80 redovnih i čarter destinacija u Evropi, na Mediteranu, Severnoj Americi, Aziji i Africi.

- Kompletno je obnovljena flota kompanije i trenutno je čine dva širokotrupna erbasa A330-200, 13 uskotrupnih aviona iz porodice erbas A320, kao i sedam turboelisnih ATR aviona za regionalne letove - kazao je nedavno Marek.

Najmlađa flota u regionu - Starost flota kompanija u regionu 
kompanija prosečna starost u godinama
Er Srbija 13,4
Fly Air 42 13,6
Air Montenegro 14,6
Croatia 18,2
ETF 19,4
Amelia 19,6
Trade air 21,1

 

Takođe, srpska nacionalna avio-kompanija je za deceniju poslovanja kreirala je nove uniforme, čiji dizajn predstavlja jedinstven spoj motiva srpskog kulturnog nasleđa sa prepoznatljivim simbolima "Er Srbije".




 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada! (VIDEO)
Live TV

Da li se Kurti uplašio sastanka sa predsednikom Vučićem? Lažni premijer zapravo je samo slušao naređenja sa Zapada! (VIDEO)

Juče su održani pregovori u Briselu o Kosovu i Metohiji. Svi su se pojavili, ali se nisu svi sreli. Aljbin Kurti je izbegao susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Da li Kurti nije hteo ili nije smeo da se sastane sa predsednikom, ostaje dilema. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca u Srbiji i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba u Sloveniji.

27.06.2024

16:43

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17