• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/tanjug

18.01.2024

09:37

Bajatović: Potrošnja gasa za praznike istorijska, nema poskupljenja do maja

Shuterstock/Informer

Društvo

Bajatović: Potrošnja gasa za praznike istorijska, nema poskupljenja do maja

Podeli vest

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je potrošnja gasa oko proteklih praznika bila istorijska, da je snabdevanje stabilno, da gasa ima dovoljno, a da se cena neće menjati do 1. maja kada će biti napravljen presek stanja.

Bajatović je rekao Tanjugu da Srbija u skladištima ima dovoljno gasa, a da se trenutno snabdevamo iz ruskih i azerbejdžanskih izvora.
- Vučemo iz Azerbejdžana gas, nekad nešto više, nekad nešto manje, ali sve to funkcioniše preko načina interkonekcije i to treba da razradimo narednom periodu. U skladištu u Banatskom dvoru imamo 380 miliona metara kubnih, i u Mađarskoj još 200 miliona. Sudeći po skladištima i pregovorima, koji funkcionišu i koje imamo, mi zaista nemamo ni jednu brigu ni za industriju, ni za stanovništvo - rekao je Bajatović.

Kako je naglasio, jedina mana Srbijagasa je što u prethodne dve godine nismo uspeli da priključimo na sistem sve ljude i preduzeća koja su tražila priključak.
Bajatović je rekao da se cena gasa neće menjati do 1. maja, a da će onda biti napravljen presek.
On istakao da su finansije Srbije dobre, i da imamo preko 800 miliona kubnih metara gasa plaćeno.

Foto: Reuters

 

 

Podsetio je da će svetske berze reagovati ukoliko bude došlo promene cene nafte.
- Teško da će cena biti niža, ja to moram otvoreno da kažem. Ako opet bude nekog poremećaja, reagovaće država, i opet će reagovati Srbijagas nekim dodatnim komercijalnim zajmovima - naveo je on.
On je rekao da Srbijagas nije gubitaško preduzeće, i da će tekuću godinu završiti sa 50 do 60 miliona evra u plusu, i dodao je da je i EPS sada vrlo uspešan.
On je pomenuo da je problem sa novim priključcima gasa nemogućnost nabavke dovoljnog broja mernih brojila iz Evrope.
- U Evropi su smanjili proizvodnju brojila. Poremećeni su lanci snabdevanja još od korone. Sada ćemo, nadam se, imati neke domaće proizvođače, i zamolili smo neke ljude da neke stvari probamo da proizvedemo u Srbiji - rekao je direktor Srbijagasa.
On je istakao da su softverska rešenja koja se primenju na svim kompresorskim stanicama i u radu skladišta sistema, razrađena u saradnji sa domaćim fakultetima, a da Mašinski i Rudarski fakultet u Beogradu daju veliki broj kadrova potrebnih ovom predezeću, kao i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Foto: Reuters

 

 

- Trebaće nam i rudarski inženjeri, najviše nam fale IT inženjeri. Ima dosta ljudi koji će u narednih 3-5 godina ići u penziju, mi to moramo da nadoknadimo - istakao je on.
Rekao je da Srbijagas radi na prijemnim stanicama kako uskladili merenje gasa koji ulazi iz Mađarske, i da će raditi izlaz prema BiH, odnosno prema Republici Srpskoj, kao i potpuni novi način merenja gasa u Banatskom Dvoru.
Bajatović je najavio završetak gasovoda od Beograda do Valjeva, i napomenuo da kod pojedinaca ima nerazumevanja po pitanju eksporprijacije.
- Mi to ne radimo zbog iskopavanja litujuma već zbog razvoja tog kraja i potencijalne gasne elektrane u Loznici, i nastavka kraka za BiH Federaciju. Izvesno je da će raditi novi gasovod prema RS - rekao je on.
Takođe, dodao je da će velike kompanije kod Valjeva nakon izgradnje gasovoda biti priključene na isti.
- Kompanija Mišlen u Pirotu želi da gradi četvrtu fabriku. Ovih dana ćemo raditi na tom pitanju. Snabdevaćemo gasom Krušik i toplanu u Valjevo što će smanjiti zagađenje za 75 odsto - dodao je on.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Fokusi NIS-a u 2024. godini
Društvo

Fokusi NIS-a u 2024. godini

I u 2024. godini NIS će nastaviti sa realizacijom ambicioznog investicionog programa u svim segmentima biznisa, uključujući i dalju sinergiju sa petrohemijskim kompleksom. Biznis planom za 2024. godinu koji je usvojen na sednici Odbora direktora NIS-a planirane su investicije u iznosu od 59,7 milijardi dinara, što je jedan od najobimnijih investicionih programa od 2009. godine.

13.01.2024

09:00

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak
Hronika

Završeno veštačenje optuženog profesora glume Miroslava Aleksića! Utvrđivano da li može da prati suđenje, a ovo je zaključak

Lekarsko veštačenje Miroslava Mike Aleksića, koje je trebalo da utvrdi njegovu procesnu sposobnost, dostavljeno je Višem sudu u Beogradu nakon zahteva sudskog veća zbog čestih odgoda ročišta uz objašnjenje da je vlasnik škole glume, koji je optužen za silovanje i polno uznemiravanje sedam polaznica škole, u lošem zdravstvenom stanju.

01.05.2024

08:02

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija