• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Euronews

20.01.2024

10:14

Raste broj izdatih radnih dozvola za strance: U srpskim domovima za stare već rade žene iz Kenije i Nepala!

printskrin/youtube

Društvo

Raste broj izdatih radnih dozvola za strance: U srpskim domovima za stare već rade žene iz Kenije i Nepala!

Podeli vest

Strancima koji su došli da rade u Srbiji prošle godine je izdato 52.000 radnih dozvola, 50 odsto više nego 2022. godine. Dolaze iz celog sveta, najviše iz Kine, Turske, Rusije, Indije, ali i iz Nepala i Kenije.

Domovi za stare u Srbiji sve teže nalaze negovateljice, a i postojeće teško je zadržati, jer masovno odlaze da rade u Nemačku i druge zemlje Zapadne Evrope.

Poslodavci su počeli da uvoze radnu snagu iz dalekih, siromašnijih zemalja. U dva privatna doma za stare u Beogradu nedavno su stigle četiri negovateljice iz Nepala i isto toliko medicinskih sestara iz Kenije.

Nemačka vapi za negovateljicama. Za tu uslugu nude platu i do 2.000 evra. Sa druge strane u Srbiji negovateljice i gerontodomaćice sa aktuelnim povećanjima mogu da zarade 60.000 do 65.000 dinara. 

Foto: printskrin/youtube

 

Vlasnici domova za stare kažu da nije lako zadržati radnu snagu, da su povećali plate zaposlenima, ali da i dalje odlaze negovateljice, spremačice, medicinske sestre.

- Nedavno sam na razgovoru za posao negovateljice imao ženu koja je tražila platu od 100.000 dinara. To je nekvalifikovana radna snaga, većina njih ima završenu smo osnovnu školu. Njihov posao je da presvuku, okupaju korisnika. Sada čistačicu ne možete da nađete za platu manja od 60.000 dinara. Da vam dođe spremačica u lokal ili kuću da počisti to košta 800 do 1.000 dinara po satu - žali se jedan od vlasnika privatnih domova za stare.

Radoslav Milovanović, direktor Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite kaže da su u dva doma u Beogradu već stigle negovateljice i medicinske sestre iz Nepala i Kenije, a da će se kao Udruženje posebno pozabaviti uvozom radne snage.

- Udruženje će se tim pitanjem baviti u narednom periodu. Trudićemo se da približimo ljudima mogućnost da se angažuju radnice iz inostranstva. Da ne bi svaki dom to radio za sebe, jer tako dolazak bude skuplji, a i stiže neproverena radna snaga, Udruženje će organizaciju i dolazak radnika iz inostranstva preuzeti na sebe - rekao je Milovanović.

Foto: printskrin/youtube

 

Odliv kadrova

Punih šest godina, od 2013. do 2019. godine medicinske sestre mogle su da se zaposle u Nemačkoj zahvaljujući sporazumu koji su potpisale Savezna agencija za zapošljavanje Nemačke i Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije. U projekat Tripl vin bile su uključene Srbija, Bosna i Hercegovina i Filipini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija