• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.01.2024

20:54

Ovo ime Srbi stalno daju svojoj muškoj deci, a nemaju pojma njegovo značenje! Šokiraćete se kada ga čujete

Shutterstock

Društvo

Ovo ime Srbi stalno daju svojoj muškoj deci, a nemaju pojma njegovo značenje! Šokiraćete se kada ga čujete

Podeli vest

Ime Strahinja ima posebnu simboliku u srpskom narodu.

Roditelji su ga davali sinovima ako bi prethodno ostajali bez novorođenčadi, što u vekovima iza nas, nažalost, nije bilo retkost.

Naime, verovalo se da ime Strahinja “tera zle sile” od bebe, jer u korenu ima reč “strah”, te da će “zle sile” pobeći od tog deteta i ostaviti ga da preživi.

Istorijski izvori pokazuju da se ime Strahinja na našim prostorima prvi put pominje 1322. godine.

U poslednjih desetak godina ovo muško ime jedno je od najpopularnijih muških imena u Srbiji. Roditelji koji se opredeljuju da svom nasledniku daju ime Strahinja veruju da će on biti neustrašiv, hrabar i odvažan da izađe u susret svim životnim izazovima.

Ovo prelepo muško ime najpoznatije je po Banović Strahinji, iako nije pouzdano dokazano da je bio istorijska ličnost opevan je u epskoj narodnoj pesmi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Pale cene prasetine! Evo koliko sada košta
Društvo

Pale cene prasetine! Evo koliko sada košta

Prase se kažu, ne goji uoči Božića, ali ga je najisplativije kupovati posle ovog verskog praznika. Tako je bilo i ove godine, kada je nakon 7. januara polako počela da pada cena prasadi, pa je kilogram žive vage do 20 odsto jeftiniji nego uoči brojnih slava i dočeka Nove godine.

23.01.2024

14:04

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17