• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

30.01.2024

11:56

Srbija bi mogla da bude sledeća na udaru opasnog virusa: Epidemija već proglašena u komšiluku, pitanje je trenutka kada će se pojaviti kod nas

clipart

Društvo

Srbija bi mogla da bude sledeća na udaru opasnog virusa: Epidemija već proglašena u komšiluku, pitanje je trenutka kada će se pojaviti kod nas

Podeli vest

Steže se obruč oko Srbije kada je u pitanju epidemija malih boginja. U našem neposrednom komšiluku - Rumuniji i delu Bosne i Hercegovine, već je proglašena epidemija ovog opasnog virusa, a SZO je nedavno izdala upozorenje na drastičan porast broja obolelih od morbila u Evropi.

Kako navodi pedijatar iz Novog Sada dr Georgios Konstantinidis, smanjeni procenat obavezne vakcinacije protiv malih boginja doprineo je širenju ove zarazne bolesti u Evropi i samo je pitanje trenutka kada će se prvi slučajevi pojaviti i kod nas.

- U Rumuniji proglašena epidemija sa preko 2.000 obolelih, a 25. januara je i u Tuzlanskom kantonu proglašena epidemija malih boginja, dakle ajde da kažemo da se taj obruč malih boginja oko nas steže, ako nije pregruba reč. U BiH je oko pedesetoro dece obolelo, od čega je dve trećine hospitalizovano - kaže dr Konstantinidis, pedijatar iz Novog Sada.

Podsetio je na to koliko su male boginje opasna bolest.

- Poslednji podatak je da je od malih boginja 2021. godine preminulo 128.000 u svetu - upozorava dr Konstantinidis.

Naš pedijatar ističe da i pored toga što daju umerenu kliničku sliku, male boginje mogu izazvati teške zdravstvene komplikacije:

upalu pluća
meningitis
slepoću
smrt

- U tom smislu nema dileme koliko je ova bolest opasna i da ne poremeti život samo pojedinca, nego i čitave društvene zajednice - upozorava dr Konstantinidis.

Prošle godine haos u Smederevu, 2017. godine umrlo petnaestoro ljudi

Podsetio je na situaciju koja se prošle godine desila u Srbiji, kada je zabeleženo 47 obolelih od morbila. Samo u Smederevu bilo je registrovano ukupno 37 slučajeva malih boginja. Od toga 21 dete bilo je mlađe od dve godine, troje dece predškolskog uzrasta i 13 odraslih osoba, dok upalu pluća imalo dvoje dece.

- Činjenica je da oboljevaju najčešće mlađi od pet godina. Međutim, ne treba zaboraviti da ova bolest može ugroziti i starije, nevakcinisane, slabije otporne i posebno hronične bolesnike - kaže dr Konstantinidis.

Istakao je i da je u periodu između 2016. i 2017. godine u Srbiji bilo registrovano 5.000 obolelih od morbila, a čak petnaestoro je umrlo, prema podacima iz Batuta.

Iako stručnjaci navode da je u vakcinaciji spas, Srbija je daleko ispod proseka kada je broj vakcinisanih u pitanju.

Podsetimo, da bi svi bili zaštićeni od malih boginja, obuhvat MMR vakcinom treba da bude minimum 95 odsto, sve ispod toga nije dovoljno i može da dovede do pojave epidemije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija