• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

06.02.2024

10:15

Keš ili kartica – građani podeljeni: Stručnjaci za bezgotovinsko plaćanje

Shuterstock

Društvo

Keš ili kartica – građani podeljeni: Stručnjaci za bezgotovinsko plaćanje

Podeli vest

Narodna banka tvrdi da se u Srbiji najčešće plaća karticom. Ovakva vrsta plaćanja posebno je značajna zbog toga što smanjuje sivu ekonomiju, tvrde stručnjaci.

Anketa pokazuje da mladi češće plaćaju karticom, jer su, kako kažu ispitanici, bezbednije i lakše za nošenje i upotrebu, dok stariji i dalje radije koriste gotovinu.

"Zato što sam penzioner i neću uopšte da razmišljam o tome", rekla je jedna gospođa u maloj anketi RTS-a.

"NBS neprekidno radi na razvoju bezgotovinskih načina plaćanja"

Aleksandar Stanojević iz NBS kaže da se platnim karticama korisnicima pruža mogućnost da na vrlo jednostavan i siguran način izvrše plaćanje.

"Upravo iz tog razloga, NBS neprekidno radi na razvoju bezgotovinskih plaćanja kako bi se u što većoj meri razvila na tržištu", navodi Stanojević.

"Kartice u ekonomskom smislu najbolji oblik"

Trenutno ima mnogo više izdatih platnih kartica nego klijenata u bankama. Međutim, što se provizije tiče, nije svejedno kojom karticom plaćamo.

Dušan Uzelac sa finansijskog portala "Kamatica" ističe da je u ekonomskom smislu najbolji oblik da se koriste kartice koje su naš princip plaćanja, a to su "dina" kartice.

"Ako mi već u našoj ekonomiji trošimo naše novce, da kupujemo naše proizvode, suludo je da provizija ode u neko inostranstvo i da zbog te transakcije plaćamo deo troška", objašnjava sagovornik RTS-a.

(Ne)bezbednost platnih kartica

Graćani su nekada nepoverljivi, a stručnjaci tvrde da je reč o bezbednom načinu plaćanja i da je mala verovatnoća da nam karticu neko zloupotrebi, ukoliko poštujemo osnovna pravila.

Stanojević ukazuje da je važno da platnu karticu držimo na adekvatnom mestu, kao i da ona nije svima dostupna.

"Ne bi trebalo ni da delimo podatke o platnim karticama, da ne dajemo drugima da koriste našu platnu karticu… Kada unosimo pin na bankomatu, takođe moramo da vodimo računa", nabraja Stanojević.

Gubitak kartice – odmah obavestiti banku

Ukoliko građani izgube karticu ili im je ukradu, potrebno je da se o tome odmah obavesti banka.

Broj kartice ne bi trebalo ni da se ostavlja na nepouzdanim internet stranicama.

Iako je ovaj način plaćanja u Srbiji sve popularniji, stručnjaci tvrde da nikada u potpunosti neće zameniti novac, kao što je to slučaj u Francuskoj i Belgiji, gde više od 90 odsto stanovništva plaća karticom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija