• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

06.02.2024

20:08

Sretenje donosi vremenski obrt! Meteorolog otkrio: Zima ne odustaje ni u martu!

Miloš Rafailović

Društvo

Sretenje donosi vremenski obrt! Meteorolog otkrio: Zima ne odustaje ni u martu!

Podeli vest

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je danas da nećemo imati značajno zahlađenje koje bi dovelo do pojave snega u narednom periodu. Kako je najavio, očekuje nas toplo vreme, sa temperaturama iznad proseka. Što se februara tiče, biće najhladnije baš za dane praznika, a zimu ne treba da otpišemo ni u martu.

Čuveni meteorolog Nedeljko Todorović ističe da ćemo narednih dana imati temperature od 15 do 20 stepeni Celzijusa, a lokalno možemo očekivati i preko 20 stepeni, posebno tokom vikenda.

- Vremenska prognoza za naredni period sugeriše da nećemo imati značajno zahlađenje koje bi dovelo do pojave snega. Tokom narednih dana očekuje nas toplo vreme, iznad proseka s maksimalnim temperaturama od 15 do 20 stepeni Celzijusa, a lokalno možemo očekivati i temperature preko 20 stepeni, posebno tokom vikenda - objasnio je Todorović za "K1" TV.

Vremenska prognoza za Sretenje

Dalje navodi da se očekuje postepeni pad temperature, kao i da će najhladnije biti za Sretenje.

- Posle toga se očekuje postepeni pad temperature, ali bez naglog pogoršanja vremena. Krajem nedelje doći će do pojave vetra, dok će od ponedeljka naredne nedelje biti kišovito tokom dva do tri dana, pri čemu će najhladniji dani biti na Sretenje, 15. i 16. februara. Jutarnje temperature tokom ovog perioda kretaće se između 6 i 10 stepeni Celzijusovih, što je blizu ili čak iznad proseka za ovo doba godine - objasnio je meteorolog i dodao:

- Nema naznaka za ozbiljnu zimu, a sneg se očekuje samo u planinskim predelima iznad 1.300 metara nadmorske visine. Nakon 20. februara, ponovo možemo očekivati topliji talas - zaključio je meteorolog Nedeljko Todorović na televiziji K1.

Foto: Tanja Andric

 

Danju u košulji, uveče na vetru u kaputu

Gostujući na RTS-u, Todorović je objasnio da je ovo natprosečno toplo vreme posledica afričkog anticiklona, koji podiže temperaturu, ali da nas već od nedelje očekuje postepeno naoblačenje.

- Jutarnje temperature su dosta visoke kad ima oblačnosti nema smrzavanja zemlje, pogotovo zimi, onda se ne ohladi dovoljno vazduh i ostane temperatura relativno visoka - kaže meteorolog Todorović.

- Danju na suncu prijatno u košulji, a uveče na vetru kaput - kaže Todorović.

Kako u februaru možemo očekivati dane bez snega, odnosno biće ga samo na planinama, to ne znači da treba da otpišemo zimu!

- Srednji datum pojave poslednjeg snega je oko 20-25. marta, tako da ne treba još definitivno otpisati zimu. Mada i to što bude kasnije sada, do kraja zime ili početka proleća, nije neka velika hladnoća i male su šanse da bude neke prave zime i da nas okuje led - procenjuje Nedeljko Todorović.

Foto: Tanja Andric

 

Kaže da skijaši najviše vole kraj zime da provedu na planinama, zato što je dan dugačak, a trenutno na Kopaoniku ima oko 25 cm snega.

- Zbog toplog vremena do kraja sedmice ta visina snežnog pokrivača, tamo gde ga ima, a to su znači na visinama od 1500-1600 metara pa naviše, će da se prepolovi. Onda bi, verovatno, tamo početkom naredne sedmice, kad bi počela kiša, u tim višim planinskim predelima palo novog snega, možda 10-20 cm. I baba Marta će ga doneti, verovatno - prognozira gost Jutarnjeg programa RTS.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija