• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

03.02.2024

16:41

Stiže zima u rekordnom roku! Fenomen "Bečka vrata" nikad bliži Srbiji - Ovog datuma dolazi snažna oluja!

Shutterstock

Društvo

Stiže zima u rekordnom roku! Fenomen "Bečka vrata" nikad bliži Srbiji - Ovog datuma dolazi snažna oluja!

Podeli vest

Otvaranjem "Bečkih vrata", kroz koje, kako objašnjava, ledeni vazduh prolazi i dolazi do naših krajeva!

Centralnu Norvešku pogodila je najsnažnija oluja u poslednjih više od tri decenije, a vetrovi su dostizali brzinu i do 180 kilometara na sat, praćeni jakom kišom, što je dovelo do poplava, haosa u saobraćaju i nestanka struje. Sa druge strane otvaranjem Atlantske kapije očekuje se serija vremenskih poremećaja usmerenih ka centralnoj Evropi, pišu italijanski mediji.

Vlasti Norveške izdale su juče nekoliko upozorenja o klizištima i lavinama za južni deo zemlje, a zvaničnici su upozorili da bi loše vreme u kratkom roku moglo da zatvori puteve na severu.

Letovi do i sa aerodroma u arktičkom gradu Tromse nastavljeni su nakon što je oko 200 putnika moralo da prenoći tamo zbog olujnog vetra i snega u najjačoj oluji koja je pogodila Norvešku od 1992. godine.

Norveški meteorološki institut predviđa se da će u južnoj Norveškoj pasti do 100 milimetara kiše u roku od 24 sata, preneo je AP.

Foto: pixabay.com

 

Direkcija za vodne resurse i energiju izdala je upozorenje za lavinu najvišeg nivoa za veći deo južne i centralne Norveške za naredne dane.

Oluja, koju su norveški meteorolozi nazvali „Ingun“, pogodila je zemlju u sredu i donela udare vetra do 180 kilometara na sat u nekim mestima u četvrtak. Jak vetar, kiša i sneg skidali su krovove i otkazivali letove, a hiljade ljudi ostavili bez struje.

Meteorolog Norveškog meteorološkog instituta Eldbjorg Moksnes danas je rekao norveškoj novinskoj agenciji NTB da, iako je ekstremno vreme koje je „Ingun“ donela prošlo, „vreme neće biti mirno tokom vikenda“.

Jak vetar i kiša se tokom vikenda očekuju i u susednoj Švedskoj i Danskoj.

Posledice po mediteranski basen

Prema ranijim prognozama „otključavanje na atmosferskom nivou“ su prvi znaci prekretnice koja će uskoro imati posledice po mediteranski basen i Italiju, piše italijanski sajt Il Meteo, a preneo je na svoj Fejsbuk profilu meteorolog Ivan Ristić.

Foto: printskrin/fejsbuk/ivan rsitić

 

 

Mogla bi da se otvori "Atlantska kapija“

Ovo je najdirektniji signal obnavljanja poremećenog atlantskog toka, koji bi u narednim nedeljama mogao da izazove seriju poremećaja usmerenih prvo na centralnu Evropu, a zatim i na sredozemni basen.

Italijanski meteorolozi najavljuju moguća promenu vremena posle 8. februara.

Glavni modeli prognoze sugerišu moguću promenu scenarija posle 8. februara. Očekuje se potencijalno spuštanje visokog pritiska, sa ponovnim otvaranjem „Atlantske kapije“ koja bi mogla da izloži mediteranski basen dolasku poremećaja koji dolaze sa zapada/severozapada. Ako bi se ova evolucija potvrdila, mogli bismo da budemo svedoci povratka kiše u velikom delu Italije, stavljajući tačku na dugu anticiklonalnu fazu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

U meteorološkom žargonu termin „Atlantska kapija“ znači da nema prepreka za poremećaje koji se spuštaju sa okeana. To bi značilo življe i dinamičnije vremenske prilike na prostoru Apeninskog poluostrva. Najdirektniji efekat bio bi povratak kiše i snežnih padavina (posebno na planinama, ali se ne mogu isključiti iznenađenja na maloj nadmorskoj visini) posle dužeg vremena u dobrom delu naše zemlje, preneo je Ivan Ristić.

Otvaranjem „Bečkih vrata“, kroz koje, kako objašnjava, ledeni vazduh prolazi i dolazi do naših krajeva, klima se menja, pa će prolećne temperature postepeno prelaziti u ledene.

– U nedelju 11. februara otvaraju se „Bečka vrata“ u početku prema Evropi. Dolazi pomorski, arktički vazduh, ali se zagreva kretanjem preko Atlantika tako da će temperatura u Evropi i kod nas postepeno padati tokom druge dekade februara – kaže Ivan Ristić.

Afrički anticiklon nazvan „Zevs“, koji je doneo visoke temperature Evropi krajem januara, već je počeo da slabi početkom februara. Kako najavljuje Ristić, sve se polako menja, prelazimo u zimsku varijantu sa dosta padavina i možemo očekivati i sneg u drugoj polovini meseca.

Vreme narednih dana

U Srbiji će sutra, prema prognozi Republičkog hidroemeteorološkog zavoda (RHMZ), pre podne promenljivo oblačno sa periodima sunčanog vremena, a na severu i istoku pretežno oblačno, u Banatu i istočnoj Srbiji ponegde uz slabu kratkotrajnu kišu.

Posle podne postepeno razvedravanje. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni, na severu i istoku povremeno jak, u planinskim predelima istočne Srbije i sa udarima olujne jacine. Najniža temperatura od minus 2 do 9, najviša od 12 do 17 stepeni Celzijusa.

Foto: Informer DN

 

Uveče i noću na severu i istoku novo umereno naoblačenje, ponegde je moguća sasvim slaba kratkotrajna kiša. U Beogradu sutra ujutro i pre podne umereno oblačno, posle podne sa periodima sunčanog vremena. Vetar slab i umeren, zapadni i severozapadni.

Najniža temperatura od 4 do 7, najviša oko 15 stepeni Celzijusa. Tokom noći novo umereno naoblačenje.

U Srbiji u sledećih sedam dana osetno toplije sa dnevnom temperaturom iznad i znatno iznad proseka za ovaj period godine, u većini mesta od 14 do 20, lokalno i do 22 stepena Celzijusa. Tokom dana pretezno sunčano, povremeno uz malu ili umerenu oblačnost.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija