• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

07.02.2024

09:27

Evo koji predmet će đaci u najvećem broju polagati na maloj maturi: Ako se predomisle, nova šansa u aprilu

Tanjug/Rade Prelić

Društvo

Evo koji predmet će đaci u najvećem broju polagati na maloj maturi: Ako se predomisle, nova šansa u aprilu

Podeli vest

Generacija osmaka ima oko 65.000 dece, a više od 45.500 njih se već opredelilo za jedan od pet ponuđenih izbornih predmeta za polaganje male mature. Najveći broj, uz obavezni test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, i matematike, polagaće geografiju.

Na osnovu Kalendara aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, učenici osmog razreda imali su rok od 1. do 29. decembra da se izjasne koji će predmet polagati kao treći na završnom ispitu u junu, kao i na probnoj maloj maturi koja će biti organizovana krajem marta.

Izjašnjavanje osmaka za predmet koji će kao treći polagati na završnom ispitu bilo je moguće u osnovnim školama ili elektronski na portalu Moja srednja škola.

Taj treći predmet je umesto nekadašnjeg kombinovanog testa. Ranije su osmaci na tom testu polagali gradivo iz pet predmeta, a od prošle godine, odnosno male mature 2023, đaci se izjašnjavaju za samo jedan predmet.

Šta su osmaci najviše birali ove godine

Najveći broj učenika osmog razreda opredelio se da polaže geografiju kao treći test. Evo kako su se tačno opredelili i u kom procentu:

geografija - 40 odsto, njih 17.968
biologija - 36 odsto, 16.669
istorija - 10 odsto, 4.465
hemija - 7,6 odsto, 3.593
fizika - 6,4 odsto, 2.829

Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete, rekla je ranije da je za razliku od prethodne, ove školske godine novina to što će učenici imati mogućnost da od 8. do 11. aprila donesu konačnu odluku iz kog će predmeta raditi treći test na završnom ispitu.

Dakle, iako su sada prijavili određeni predmet, imaće još vremena da se predomisle. Nakon 11. aprila, nema predomišljanja.

Konačne odluke učenika osmog razreda o predmetu koji će polagati na trećem testu na završnom ispitu biće obelodanjene 12. aprila, na portalu „Moja srednja škola” i u samim osnovnim školama.

Školski kalendar - važni datumi

15-16. februar - praznik Dan državnosti, mini raspust od 15. do 18 februara
22. i 23. mart - proba male mature
08. - 11. april - podnošenje zahteva za izmenu odluke o izboru trećeg ispita
29. april - 6. maj - prolećni raspust
31. maj - kraj školske godine za đake 4. razreda gimnazija
14. jun - kraj godine za osmake (ali sledi polaganje male mature)
17, 18. i 19. jun - mala matura
21. jun - kraj za ostale osnovce i srednjoškolce
28. jun - Vidovdan i svečana podela knjižica


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...
NIJE DOBRO

Hitno! Brajen javlja: NATO raspoređuje trupe u Ukrajinu! Počelo ono čega se ceo svet plašio: U uniformama su, nose zastave...

NATO je počeo da raspoređuje borbene trupe na ukrajinsko ratište. Vojnici su u uniformama i uglavnom koncentrisani u zapadnom delu zemlje, ima ih i na istoku, tik uz borbe na frontu. Vojska iz Poljske, Francuske, Velike Britanije, Finske i drugih članica NATO od 25. aprila pristiže u Ukrajinu. Ove trupe nisu plaćenici. Na uniformama nose zastave svojih zemalja. Ove tvrdnje Stefana Brajena, koji je obavljao posao visokog izvršnog direktora u američkoj proizvodnji naoružanja, a bio je angažovan i u izvršnim i zakonodavnim nivoima američke vlade, objavljuje „Vepons end stratedži“.

27.04.2024

22:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija