• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Alo.rs

08.02.2024

10:08

Nema više propuštanja nastave! Uvode se dodatni časovi za srednjoškolce, profesori se bune jer nema mesta u rasporedu!

Shutterstock

Društvo

Nema više propuštanja nastave! Uvode se dodatni časovi za srednjoškolce, profesori se bune jer nema mesta u rasporedu!

Podeli vest

Đaci srednjih stručnih škola koji su izostajali sa nastave 15 dana i više, dobiće u narednom periodu dodatni čas, odnosno dopunsku nastavu kako bi kroz nju nadoknadili propušteno.

S druge strane, profesori negoduju zbog toga, navodeći da moraju za njih da naprave novi plan i program, a pritom nema mesta u rasporedu časova. U slučaju da prosvetari ne održe dopunsku, učenik ima pravo da ga prijavi inspekciji.

Forum srednjih stručnih škola uputio je juče dopis Ministarstvu prosvete u kom izražava zbunjenost i negodovanje zbog novog Pravilnika o ocenjivanju, a kojim je predviđeno da se učenicima koji duže vreme odsustvuju sa nastave odnosno 15 radnih dana i više, napravi novi plan i program i organizuje dopunska nastava.

Foto: Shutterstock

 

Ističu da nastavnici u svim srednjim školama izlaze u susret onim učenicima koji su opravdano izostali sa nastave, ali da iz iskustva znaju da veliki broj đaka najčešće zloupotrebljava ovaj institut i namerno izostaje iz škole pribavljajući razna opravdanja do kojih se danas vrlo lako dolazi.

Zbog toga apeluje na Ministarstvo da ovaj član izmeni i oslobodi profesore dodatnog opterećenja.

"Deca zloupotrebljavaju opravdanja"

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola profesor Milorad Antić kaže za portal Nova da je Pravilnik donet bez argumenata, statističkih podataka i nasumice i da samo dodatno opterećuje profesore koji su uvek posvećeni svom poslu i koji izlaze u susret učenicima koji su dugotrajno odsutni, a žele da nadoknade propušteno gradivo.

- Izmenom Pravilnika, profesori su obavezni da deci koja su dugo izostala s časova drže dopunsku nastavu planom i programom koji treba unapred da urade. Automatski, onda ne možeš da držiš čas i deci koja su zaista bolesna i onima koja su namerno izostala. Svi mi znamo kada je dete bolesno, nema profesora koji neće pomoći takvom učeniku koji je imao određene poteškoće sa zdravljem, bio u bolnici i slično. Međutim, svesni smo da danas deca zloupotrebljavaju opravdanja i nabavljaju ih gde hoće - navodi Antić.

Navodi da su srpski đaci iznad proseka u Evropi, pa čak i u celom svetu po broju izostanaka iz škole.

"Deca manipulišu s opravdanjima, a mi da radimo dodatno"

- Šta se ovde radi? Ima dece koja manipulišu s opravdanjem, a mi smo obavezni da im držim dopunsku nastavu. Ranije nije bilo toga, dakle dopunski čas držimo onima koji to žele i kojima nedostaje to znanje, ali sada smo u obavezi da držimo čas učenicima koji namerno ne dolaze u školu. Pa njih ni ne interesuje taj čas - kaže on.

Dodatno opterećenje je što za dopunski čas za ovu grupu đaka, profesori moraju da naprave novi plan i program.

- Verujte, ima mnogo takvih. Mislim na đake u stručnim školama. Gimnazija je druga stvar. Mi moramo da ga ocenimo i u skladu s tim da mu ispredajemo i da držimo dopunsku nastavu - kaže on.

Navodi i da učenik može da prijavi profesora ukoliko dopunska nastava nije sprovedena.

- Inspekcija može da kaže da profesor nije radio sa učenikom. Znači, ne mogu da ga ocenim jer nije dolazio u školu zato što nije želeo, ali moram da mu predajem na dopunskom času i da za to napravim nov plan i program. Zaista opterećujuće - podvlači Antić.

"Dopunska i dodatna nastava su otišle u drugi plan"

Portparol Unije sindikata prosvetnih radnika Srbija Vesna Jerotijević nije sigurna na koji način će nastava za đake koji su odsustvovali iz škole biti sprovedena.

- Problem dopunske nastave je što je u rasporedu časova nemoguće naći termin za dopunsku nastavu. Ranije je to bilo jednostavno i uobičajeno jer nije bilo ovoliko izbornih predmeta, dakle ovih obaveznih izbornih predmeta, pa časova informatike. Mlađi razredi, recimo, nisu imali strani jezik, stariji obavezna dva i tako dalje, ali kako se taj fond časova širio na druge predmete, onda je dopunska nastava, pa čak i dodatna, otišla u drugi plan iz prostog razloga što nije bilo moguće pronaći prazan sat u rasporedu - smatra Jerotijević.

Dodaje da dopunska nastava postoji od ranije i da su mogli da prisustvuju svi koji su želeli.

- Zamislite onda dodatnu dopunsku nastavu sa dodatnim planom i programom, koji će zahtevati još jedan dodatni čas, a za koji nema mesta - smatra ona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima
Nevolja ne bira

Pa gde baš sad ? Ponovo afrička kuga svinja u selima oko Čačka i Kraljeva! Evo šta je sve zabranjeno vlasnicima

Na delu teritorije gradova Čačak i Kraljevo ponovo je proglašena opasnost od zarazne bolesti afričke kuge svinja. Kritična situacija je u selima Tavnik u Kraljevu i Bresnica u Čačku. Ova odluka o proglašenju zaraženog područja, doneta je na osnovu rešenja, koje je donelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprava za veterinu.

27.04.2024

09:15