• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.02.2024

17:30

Zašto je dezodorans 4 evra skuplji u Srbiji nego u Nemačkoj, a banane svuda iste? Guvernerka Tabaković otkrila razloge i zloupotrebe

Shutterstock

Društvo

Zašto je dezodorans 4 evra skuplji u Srbiji nego u Nemačkoj, a banane svuda iste? Guvernerka Tabaković otkrila razloge i zloupotrebe

Podeli vest

Inflacija u Srbiji će i ove godine nastaviti da usporava i Narodna banka Srbije očekuje da će se polovinom ove godine vratiti u granice cilja od tri plus-minus 1,5 odsto, a krajem godine da će se približiti centralnoj vrednosti cilja, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ona je na konferenciji za medije govorila i o cenama hrane. Guvernerka je navela da se očekuje da će u januaru inflacija biti na nivou od 6,4 odsto, a u februaru 5,5 odsto.

Kako je navela, NBS će pratiti kretanja i odluku o potencijalnom smanjenju kamata doneće nezavisno, ne ugledajući se na druge centralne banke.

Nadaju se nižim cenama kvadrata ali i hrane.

Foto: Informer

 

 

Odgovarajući na novinarska pitanja na predstavljanju izveštaja o inflaciji, Tabaković je govorila i o tome zašto su cene hrane kod nas više u odnosu na neke druge zemlje.

Prema njenim rečima, najveći uticaj na to ima konkurencija, ali i monopol. Podsetila je i da su se na razgovoru u NBS odazvali svi trgovinski lanci kada je pokrenuta nedavno priča o visini marže.

"Postoje neki faktori koji utiču da u nekim oblastima imamo više cene hrane u odnosu na ostale. Neki od njih su suša, ali i subvencije u poljoprivredi, nekada je statistika ta koja prikazuje volativnost u odnosu na visinu inflacije", nadovezao se Savo Jakovljević iz NBS.

Tabaković je ukazala da pojedine kompanije međutim imaju ekskluzivan ugovor da kompanijama kao direktnim prodavcima, i ne žele da se odreknu tog kolača.

"Pogledajte cenu banana. U svakom marketu njihova cena je jednaka. To je zato što postoji jedan uvoznik za celu Evropu u Holandiji. Sa njima nema pregovora. "Nivea" takođe. Reč je o konkurenciji i pravilima trgovine, odnosno tržišta. Trgovcima se ne isplati da kupuju direktno od prodavaca, u ovom slučaju koji je u Nemačkoj", rekla je guverner i navela primer dezodoransa pomenutog proizvođača koji je skuplji 4 evra u Srbiji nego u Nemačkoj.

Foto: freepik

 

 

Na novinarsko pitanje zašto se nekima više isplati da odlaze u inostranstvo po određene namirnice, guverner je upitala koje tačno namirnice, ali i ukazala na to da nemaju svi mogućnost da odlaze van zemlje u kupovinu.

Tabaković kaže da je NBS na strani kupaca, ali i da je uvek spremna na razgovore, ona je navela i primer kada je NBS reagovala a kada je reč o zloupotrebi akcija.

"Navedu jednu cenu na rafu, a kada dođete na kasu, kažu da je to slučajno stavljeno i da nije ta cena. Nešto što košta 1. 060 dinara na rafu, pokušaju da vam naplate 3.000 dinara. To je zloupotreba", rekla je Tabaković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija