• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

15.02.2024

12:03

Šta se dešava sa kreditom ako korisnik umre? Postoji jednostavan način da zaštitite naslednike od vraćanja dugova banci

Shutterstock

Društvo

Šta se dešava sa kreditom ako korisnik umre? Postoji jednostavan način da zaštitite naslednike od vraćanja dugova banci

Podeli vest

Svi koji žele sebi da obezbede krov nad glavom uz pomoć stambenog kredita, pre samog potpisivanja ugovora sa odabranom bankom moraju da razmotre sve negativne opcije koje bi mogle da se dese prilikom ovako ozbiljnog, višegodišnjeg zaduživanja.

Pregovara se o kamati, roku otplate, iznosu, visini rate, ali postoji jedna stvar koju treba uzeti u obzir, a koju nije moguće predvideti, a to je smrt. U tom slučaju, postavlja se pitanje: šta se dešava sa kreditom i dugom prema banci ukoliko korisnik kredita umre?

Kako je jednom prilikom predsednik Udruženja banaka Srbije istakao, tada postoje dva ishoda, gde je prvi da se dug naplati osiguravajućoj kući, ukoliko je kredit osiguran ili da se prenese na naslednike.

Bez obzira na tu drugu opciju, veliki broj korisnika, koji se odluči na uzimanje stambenog kredita, ipak osigura isti, i na taj način potencijalno zaštiti porodicu od mogućih finansijskih opterećenja, ukoliko se dogodi smrt.

Kako navodi, osiguravanje kredita u velikim iznosima ne predstavlja i veliki mesečni izdatak, svega 15-20 evra, a dobit koju može da ostvari je izuzetno velika u nepredviđenim okolnostima.

Foto: Shutterstock

 

 

Ono što je važno da se napomene jeste da ne postoji nikakav rok uplaćivanja novca osiguranju, da bi se ostvarila ovakva vrsta prava, odnosno da nakon smrti osiguravajuća kuća preuzme isti na sebe. Polisa počinje da važi čim je potpišete.

Međutim, urednik portala Kamatica Dušan Uzelac smatra da ovakvo osiguranje kredita služi da bi korist, pre svega, imala banka, te da naslednici preminulog korisnika kredita nemaju nikakvu obavezu prema banci.

- Banke i ne zanima šta se dešava, sve dok se rate redovno uplaćuju. U slučaju da se prestane sa uplatom rata, banka pokuša da naplati dug, ali ako ne uspe, aktivira se hipoteka. Ipak, u većini slučajeva naslednici nastave sa tim kreditom da se stvari ne bi komplikovale, stan oduzimao i tako dalje - kaže Uzelac.

Sa druge strane, kada uzmemo u obzir mogućnost uzimanja manjeg kredita, kao što je to keš kredit, procedura je malo drugačija, ako taj isti kredit nije osiguran.

Naime, svaki put kada neko umre, podvlači se račun, navode svi dužnici i poverioci i organizuje ostavinska rasprava, na kojoj se banka pojavljuje kao poverilac i zahteva naplatu duga koji je pokojnik imao prema njoj.

Ali, tu postoji jedna začkoljica. Ukoliko se oni koji nasleđuju imovinu odreknu svega, banka više nema pravo da naplati dug, a to se često dešava.

Dakle, osiguranje u slučajevima ovih kredita služi da banka dobije svoj dug, a da se zauzvrat ne pojavi na ostavinskoj raspravi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ograničenje rata na stambene kredite važi do kraja godine: Da li će NBS produžiti meru?
Društvo

Ograničenje rata na stambene kredite važi do kraja godine: Da li će NBS produžiti meru?

Visoke kamatne stope i inflacija preokrenule su trend potrošnje ka povećanju štednje, pre svega dinarske. Sada su dominantni gotovinski krediti najpre kako bi se građani uhvatili ukoštac sa problemima kratkoročne likvidnosti. Nameće se se pitanje da li će NBS produžiti meru ograničenja kamata na stambene kredite imajući u vidu očekivane stope za kraj 2024. godine, ističu stručnjaci.

13.02.2024

09:34

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija