• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

22.02.2024

09:35

Sajna vest! Padaju kamate na kredite: Evo kada građani mogu da računaju na niže rate

Shutterstock

Društvo

Sajna vest! Padaju kamate na kredite: Evo kada građani mogu da računaju na niže rate

Podeli vest

Kamatne stope na kredite će padati od septembra, pa će ljudi opet moći da uzimaju jeftinije kredite za stanove i ostalo, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u emisiji "Takovska 10" na RTS.

Da je pad kamatnih stopa na bankarske pozajmice u narednom periodu realno očekivati za Kurir potvrđuje i ekonomista Ivan Nikolić, član Saveta guvernera Narodne banke Srbije.

- Pad kamata na kredite je nešto što se sada sa sigurnošću može tvrditi. Dinamika je još uvek upitna, odnosno da li će brzina smanjivanja biti takva da korisnici kredita u tom periodu osete efekte tog umanjenja ili će trebati da prođe vreme da bi ih građani osetili. Verujem da ćemo krenuti sa popuštanjem monetarne politike od sredine godine i naravno da će to raditi i Evropska centralna banka i FED, ali verujem da će to biti oprezno i postepeno. Oprezno će se krenuti s popuštanjem restriktivnih uslova s obzirom da je inflacija bila snažna i dugo prisutna. Nema ništa što je definitivno, verujem da će postepeno za desetine baznih poena kamatna stopa biti niža, ali sve zavisi od inflacije. Da bi se osetio veći efekat toga popuštanja potrebno je da prođe neki veći period - kaže Nikolić.

Koliko će kamate na kredite pasti zavisi od bazne inflacije koja ne zavisi od energenta i koja, kako ističe Nikolić, dosta pada.

- Bazna inflacija ne zavisi od energenata, ali u nekim segmentima i trenucima i dalje postoje ti impulsi cenovnih pritisaka. Nesumljivo će doći do pada kamatnih stopa, samao ne treba očekivati da će to biti brzo, a nikako da će se one u kratkom vremenu vratiti na nivo pre inflacije. Vrlo je moguće da se to i ne dogodi, jer one kamatne stope koje su bile bliske nuli su bile incidentne ili posledice nekih događaja koje smo imali na tržištu. Monetarna politika će biti rasterećenija jer inflacija pada, ali će ta politika i odluke koje će se donositi, donositi vrlo oprezno kako bi se pratio taj efekat dok se cene i inflacija ne bude učvrstile da to postane dugoročan trend - kaže Nikolić.

I Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji kaže da je očekivanje svih stručnjaka iz centralnih banaka FED-a, iz ECB-a da kamate od sredine godine ili u trećem kvartalu krenu značajnije da padaju.

Foto: Shutterstock

 

 

- Ali neće se to desiti odjednom. Država će verovatno sagledati trenutak, u kom trenutku kamate budu na kom nivou i doneće odluku da li da se produži mera, koja ističe do kraja ove godine, a koja je baš značajna i koju je doneta u dogovoru sa bankama i ograničila ukupnu kamatnu stopu na četiri odsto. U suprotnom one su mogle da budu i šest i sedam odsto, zavisno u kom trenutku ste uzeli. To je značajna promena i rate su značajno pale u tom trenutku - smatra Grubišić.

Ipak, prema Grubišićevim rečima snižavanje kamatnih stopa koje će krenuti od polovine godine će biti postepeno, što znači da građani ne mogu očekivati da će im stambeni krediti pojeftiniti preko noći.

- Mislim da će sniženje iznositi možda 0,5 odsto do jedan procenat na kraju godine. U zbiru kamatna stopa ponovo bi mogla da bude nekih pet i po do šest odsto, što je jako visoko. A građani su sad na četiri odsto sa ovom ograničenom merom, tako da verujem da će se ova mera produžiti. To je neko moje očekivanje, jer je nemoguće da će euribor tako brzo pasti, neće to dozvoliti centralni bankari, neće smeti da preuzmu takav rizik da ga naglo obore. Znači to će biti popuštanje za po 0,25 odsto - objašnjava Grubišić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Ograničenje rata na stambene kredite važi do kraja godine: Da li će NBS produžiti meru?
Društvo

Ograničenje rata na stambene kredite važi do kraja godine: Da li će NBS produžiti meru?

Visoke kamatne stope i inflacija preokrenule su trend potrošnje ka povećanju štednje, pre svega dinarske. Sada su dominantni gotovinski krediti najpre kako bi se građani uhvatili ukoštac sa problemima kratkoročne likvidnosti. Nameće se se pitanje da li će NBS produžiti meru ograničenja kamata na stambene kredite imajući u vidu očekivane stope za kraj 2024. godine, ističu stručnjaci.

13.02.2024

09:34

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17