• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.02.2024

14:22

Ima li snega na vidiku? Kraj februara i početak marta donose nam uticaj snažnog ciklona!

Shuterstock/Informer

Društvo

Ima li snega na vidiku? Kraj februara i početak marta donose nam uticaj snažnog ciklona!

Podeli vest

Iako je do kalendarskog početka proleća ostalo nešto manje od mesec dana, već sada se može reći da proleće u Srbiji već uveliko traje. Jučerašnje temperature bile su i do 18°C, a veoma toplo vreme očekuje se i danas, drugog dana vikenda, uz temperature i do 20°C. Danas se očekuje i više sunčanih perioda, a slaba kiša očekuje se tek ponegde.

I sedmica pred nama proteći će u znaku pravog prolećnog vremena, tako da će kraj februara i početak marta doneti temperature za 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine.

U ponedeljak će nakon oblačnijeg jutra, tokom dana u mnogim predelima biti pretežno sunčano i veoma toplo.

Jutarnja temperatura biće od 4 do 10°C, a maksimalna dnevna od 17 do 21°C, u Beogradu do 20°C.

Slično vreme očekuje se i u utorak i u sredu, uz nešto više oblaka i koji stepen nižu temperaturu.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

Srbija će u četvrtak i petak biti pod uticajem snažnog ciklona sa Tirenskog mora, pa se očekuje oblačno i vetrovito. Kiša će padati uglavnom u južnim i centralnim predelima, uz pojavu pljuskova.

Očekuje se jak južni i jugoistočni vetar, na planinama i u košavskom području povremeno sa olujnim udarima, naročito na jugu Banata.

Foto: Foto: Shutterstock, Miloš Rafailović

 

Tokom sledećeg vikenda očekuje se suvo, a temperature će biti iznad 15°C.

Veoma toplo vreme nastaviće se i u nastavku prve dekade marta, uz temperature oko 8. marta ponovo do 20°C.

Srbija će do kraja februara i početkom marta i dalje biti pod uticajem ciklonske aktivnosti sa Atlantika i Mediterana, što će uslovljavati južna strujanja i dotok tople vazdušne mase sa Mediterana i sa severa Afrike, a ujedno će višim slojevima atmosfere stizati i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa se u danima i u predelima sa kišom očekuje prljava kiša, što se može videti uglavnom na vozilima. Reč je o prirodnoj pojavi, uobičajenoj pri aktuelnoj sinoptičkoj situaciji.

Dakle, nakon ekstremno toplog februra i mart će započeti u znaku veoma toplog vremena, a prema trenutnim prognozama nema na vidku da se očekuje značajnije zahlađenje.

Ozbiljan nedostatak snega i dalje se očekuje i na višim planinama, tako da će snežnog pokrivača biti samo iznad 1600 metara nadmorske visine, visine 10 do 15 centimetara. Kopaonik danas meri 18 cm i reč je o jednoj od najlošijih sezona kada je sneg u pitanju poslednjih godina. Niže planine, poput Zlatibora i drugih visine od 1000 do 1500 metara ovog februara skoro i da nisu imale sneg i snežni pokrivač ili tek u svega par kratkotrajnih navrata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija